۱- نوع فرش
اینکه نوع فرشی که میخواهیم شستوشو دهیم فرش دستبافت و یا ماشینی است بر نحوه شستشو تاثیرگذار میباشد. فرشهای دستبافت بهخاطر الیافی که در آنها به کار برده میشود واغلب جنس این الیاف از پشم میباشد، نسبت به مواد شوینده حساستر میباشد و همچنین ممکن است در اثر برخورد با مواد شوینده این الیاف رنگ دهی داشته باشند و کوچکترین سهلانگاری در اینمورد باعث میشود که فرش از نظر ظاهر دچار آسیب شود برای جلوگیری از این موارد باید قبلاز اینکه اقدام به شستشوی فرش کنیم یک دستمال مرطوب را بر روی سطح فرش بکشیم اگر اثری از رنگ بر روی دستمال نمایان نشد متوجه میشویم که امکان رنگ دادن فرش بسیار پایین میباشد. همچنین ممکن است که این فرشهای دستباف از جنس ابریشم باشند که ابریشم نسبتبه مواد شوینده بسیار حساس میباشد و باید در این مورد بسیار توجه کنیم.
۲- ترمیم پوسیدگی ها و پارگی های فرش
باید به این نکته دقت کنید که اگر فرش شما دچار پارگی و یا پوسیدگی میباشد حتما آن قسمت فرش را ترمیم کنید که این آسیبدیدگی بیشتر نشود در صورت بیشتر شدن این آسیبدیدگی امکان ترمیم آن کمتر است و هزینه بیشتری برای ترمیم آن باید پرداخت کنید.
۳- زدودن گرد و غبار از روی فرش
برای اینکه شستشوی فرش زمان کمتری ببرد و همچنین گردوخاکی که روی فرش هست در داخل بافت فرش نفوذ نکند، باید ابتدا تمامی این گرد و خاک را از روی فرش جدا کنیم. برای اینکار باید با جاروبرقی و با کشش بالا سطح فرش را جارو کنیم. گاهی بعضی از افراد برای اینکه این گرد و خاک را از سطح فرش جدا کنند آن را بر روی یک ارتفاع آویزان میکنند و با چوب به آن ضربه میزنند تا گرد و خاک از آن جدا شود این روش، روش صحیحی برای جدا کردن گرد و خاک نمیباشد و باعث میشود که تاروپود فرش بر اثر ضربه چوب آسیب ببیند.
۴- آبگیری فرش
قبلاز اینکه از مواد شوینده برای فرش استفاده کنیم باید فرش بهطور کامل خیس شود و آلودگیهای احتمالی از سطح آن جدا شود که در صورت استفاده از برس و یا ابزار دیگر این آلودگیها بیشتر در فرش نفوذ نکند. بهتر است آبی که برای شستشوی فرش استفاده میشود آب ولرم باشد.
۵- شستشوی فرش
اغلب برای شستشوی فرش در منزل از پودرهای شوینده استفاده میکنند که بهتر است این پودر از نوع دستی باشند چون استفاده از مواد سفید کننده در پودرهای ماشینی امکان صدمه زدن به رنگ الیاف را دارد و باعث میشود که فرش دچار رنگپریدگی شود. بهتر است از برس نرم برروی فرش استفاده کنید، اگر برس زبر و یاسیمی باشد به الیاف فرش صدمههای جبرانناپذیری وارد میکند. باید دقت کنید که این برس کشیدن در جهت خواب فرش باشد چون اگر خلاف این باشد، باعث میشود که خواب فرش از بین برود و ظاهر فرش دچار مشکل شود. اگر کثیفی فرش زیاد نباشد بعضی از افراد ترجیح میدهند بهجای استفاده از پودر دستی از شامپو برای شستشو استفاده کنند و شامپوهایی باید برای این شستوشو استفاده شود که خاصیت اسیدیته پایینی داشته باشند و موجب آسیب به رنگ فرش نشود.
۶- لکه بری فرش
بعضی از لکهها بر روی فرش وجود دارد که ممکن است دراثر شستشو با مواد شوینده از بین نروند و باید برای هر کدام از این لکهها از مواد مخصوص پاککننده استفاده کرد اما باید توجه کنیم این ماده پاککننده، درصد مواد شیمیایی آن بالا نباشد که باعث آسیب به الیاف فرش شود .لکههای مختلفی ممکن است بر روی فرش وجود داشته باشد که میتوانیم با راهکارهای خانه خانگی و مواد در دسترس آنها را بهسادگی از روی فرش پاک کنیم.
۷- ریشه های فرش
ریشههای فرش قسمتهایی از فرش هستند که نسبت به خود فرش ظریفتر میباشند و دارای رنگ روشن میباشد و تمیز کردن آنها از اهمیت بالایی برخوردار است میتوانیم این ریشهها را بهصورت جداگانه مورد شستشو قرار دهیم و استفاده از صابون برای این قسمتها تاثیر بسزایی در سفید شدن آنها دارد و باید کاملاً با آب شستشو داده شوند و در هنگام آویزان کردن نباید دوباره بر روی آنها آب بگیرید چون این عمل باعث زرد شدن ریشهها میشود و رنگ آنها را تیره میکند.
۸- خشک کردن فرش
بعد از اینکه شستشوی کامل فرش انجام گرفت و کاملاً با آب شستشو داده شده و اگر از نظر رنگ دهی فرش نگران هستید بهتر است که به مدت چند ساعت فرش را در همان حالت قرار دهید تا آب اضافی از آن خارج شود. با این کار باعث میشوید که بدون اینکه فرش جابهجا شود آب اضافی از آن خارج شود و تنها مقداری رطوبت در فرش باقی بماند و این رطوبت بهگونهای نمیباشد که باعث تداخل رنگها شود. بعد از اینکه مقدار آب اضافی فرش خارج شد میتوانید آن را بر روی جاهایی که دارای ارتفاع هستند آویزان کنید تا فرش بهطور کامل خشک شود نکتهای که برای خشک کردن باید در نظر گرفته شود این است که فرش بهصورت پشتوروقرار بگیرد و اینکه در مجاورت نور مستقیم خورشید نباشد، چرا که نور مستقیم خورشید باعث ایجاد رنگپریدگی در فرش میشود.
این موارد میتواند به شما کمک کند تا یک شستشوی اصولی را در منزل انجام دهید. اما با توجه به اینکه، شستشوی فرش در منزل کاری زمانبر است و همچنین مصرف آب در آن بسیار بالا میباشد به شما توصیه میکنیم که انجام این کار را به یک قالیشویی معتبر بسپارید تا هم در وقت خود صرفهجویی کنید و هم فرش با روشی اصولیتر شستشو داده شود و در مصرف آب صرفهجویی شود.
نکات مهم و کلیدی در شستشوی موکت در منزل
موکت یکی از کفپوش هایی است که به مقدار زیادی مورد استفاده قرار میگیرد و جنس آن بهگونهای میباشد که تراکم آن بسیار بالا میباشد و اگر مواد شوینده به درون آن نفوذ کند شستن آن زحمت بیشتری دارد موکتها به صورتهای مختلف در ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند و اکثراً برای اینکه این موکتها شکل خود را از دست ندهند آنها را بر سطح منزل میچسبانند بنابراین باید بهگونهای شستوشو دهیم که آب به درون آنها نفوذ نکرده و بهراحتی تمیز شوند. اگر راغب هستید اینگونه موکتها را خودتان در منزل شستشو دهید باید بگوییم که، شستشوی اینگونه موکتها توسط خود شخص سخت می باشد و فقط شما میتوانید با استفاده از مواد مختلف سطح موکتها را تمیز کنید و برای شستشو باید این کار را به قالیشوییهای معتبر بسپارید تا با استفاده از دستگاههای متنوع، عمل شستشوی موکت را در منزل انجام دهند و سریعاً این موکتها را خشک کنند که آب موجود در موکت باعث رشد باکتری و پوسیدگی آن نشود . یکی از روش های شستشوی موکت در منزل استفاده از بخارشوی می باشد.