به گزارش خبرنگار مهر، قوه قضائیه در خصوص مزیت و تفاوت دادگاه صلح اعلام کرد: قانون جدید شورای حل اختلاف در سال ۱۴۰۳ به اجرا رسیده و حالا شوراها دونفره شدهاند و به جای قاضی دادگاه صلح مجاور شورا قرار دارد. در قانون جدید دادگاه صلح برای رسیدگی به ۲۲عنوان حقوقی و کیفری صلاحیت دارند و برای اینکه نوبت دادگاه برای یک پرونده از بین بروند و یا پرونده از دادگاه خارج شود دعاوی در ابتدا به شورای حل اختلاف سپرده میشوند.
در هر پرونده نیز برای آن دو ماه وقت در نظر گرفته شده است و اگر در شورا پرونده به سازش رسید دیگر نیازی به پرداخت «نیم عشر اجرایی» و «وکیل» نیست. همچنین نصف هزینه دادرسی به طرفین برگشته میشود و هزینهها نیز کمتر میشود.
اگر سازش رخ نداد قاضی در خصوص پرونده حکم صادر میکند. در این دادگاه رسیدگی به جرایم کیفری درجه ۷و ۸ نیز بدون کیفرخواست و رفتن به دادسرا انجام میشود و تحقیقات را قاضی با کمک شورا انجام میدهد و رأی صادر میکند.
به عبارتی مرحله دادسرا و دادگاه به یک مرحله دادگاه صلح تبدیل شدهاند. در خصوص برخی از دعاوی نیز مرحله تجدید نظر حذف شده و حکم دادگاه صلح قطعی است و این یعنی کوتاه شدن زمان رسیدگی. دادگاه صلح در واقع ابتکاری برای رضایت و همدلی عمومی و کم کردن هزینهها و صرفهجویی در وقت مردم است.