به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری اصغر جهانگیر سخنگوی قوه قضائیه صبح امروز سهشنبه ۱۵ آبان ماه ۱۴۰۳ برگزار شد.
جهانگیر در ابتدا سالگرد فرارسیدن حماسه ۱۳ آبان روز تسخیر لانه جاسوسی آمریکا و روز مبارزه با استکبار جهانی را گرامی داشت و بیان کرد: در این روز دانشجویان خط امام با تبعیت از ارزشهای اسلامی حرکت خودجوشی را برای حفظ انقلاب آغاز کردند که حضرت امام آن را بزرگتر از انقلاب اول نامید.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری نیز در این رابطه فرمودند مقابله خردمندانه ملت ایران که منطبق با قوانین بین المللی است بدون غفلت و تعلل ادامه خواهد یافت و در این مسیر رژیم صهیونیستی و آمریکا پاسخ دندانشکنی دریافت خواهند کرد.
سخنگوی قوه قضاییه افزود: اگرچه ملت ما سیلی محکمی به جهان خواران زده است اما همچنان به این راه خصمانه ادامه میدهند، ضمن محکومیت حمله رژیم صهیونیستی به خاک ایران از حرکت غرور آفرین پدافند کشورمان در دفع شرارت دشمن تقدیر و تشکر داریم، و به خانواده شهدا نیز تبریک و تسلیت عرض میدارم، امیدواریم که خون پاک این شهدا زمینه نابودی این رژیم را فراهم کند.
جهانگیر گفت: در خصوص جنایت تروریستی در تفتان سیستان و بلوچستان که منجر به شهادت جمعی از دلاور مردان امنیت کشور شد، این شهادتها را به خانواده این عزیزان تبریک و تسلیت عرض میکنیم، قوه قضاییه نیز در راستای مجازات تروریستها و مباشرین مرتبط با آنها اقدام لازم را به عمل خواهد آورد.
جهانگیر گفت: اقدامات مختلفی در دستورکار قرار گرفت پس از وقوع جنایت دادستان در محل حادثه حاضر شدند و دستورات قانونی لازم صادر شد.
وی افزود: در حال حاضر ۱۰ نفر از عوامل پشتیبان بازداشت شدند و در جریان درگیری که بین تروریستها و عوامل نظامی صورت گرفت تا کنون ۸ نفر از تروریستها معدوم و ۴ نفر دستگیر شدند و به جنایات انجام شده اعتراف داشتند.
سخنگوی قوه قضاییه گفت: اقدامات امنیتی لازم برای سایر مرتبطین توسط عوامل وزارت اطلاعات و فراجا و نیروی قدس سپاه در حال انجام است، در بین افراد دستگیر شده افراد غیر ایرانی نیز بوده است.
وی ادامه داد: در دولت سیزدهم برای جلوگیری از رسوب کالا در بنادر تعرفه نگهداری کالاها به چند برابر افزایش پیدا کرده بود، در اواخر دولت سیزدهم پس از بررسی اینکه چه تاثیری این افزایش انبارداری دارد، متوجه شدیم نه تنها منجر به کاهش کالاها در انبار نینجامیده بلکه منجر به افزایش قیمتها نیز شده است.
سخنگوی قوه قضاییه گفت: در سوم تیر ۱۴۰۳ تصویب شد که افزایش تعرفه نگهداری در گمرک متوقف شود، اما سازمان بنادر به این امر توجه نکرده بود با ورود قهرمانی رئیس کل دادگستری هرمزگان به این موضوع سازمان بنادر به این امر توجه کرد.
در پرونده ترور شهید فخریزاده تاکنون ۳ نفر در مرحله بدوی به اعدام محکوم شدهاند
جهانگیر در پاسخ به سوالی در خصوص پرونده شهید فخری زاده گفت: در این خصوص ۸ متهم شناسایی شدند و پرونده تشکیل شد ۳ نفر به جرم جاسوسی برای رژیم صهیونیستی به دادگاه معرفی شدند از این تعداد علاوه بر جاسوسی در پوشش قاچاق مواد الکی، وارد کردن تجهیزات ترور شهید فخری زاده را نیز بر عهده داشتند، این سه نفر به مجازات اعدام محکوم شدند، در خصوص سایرین پرونده در حال رسیدگی است و به زودی اطلاعات جدید به دست خواهد رسید.
در پرونده معدنجو ۵ نفر به عنوان مقصر شناخته شدند
جهانگیر در خصوص پرونده معدن طبس بیان کرد: در ابتدا باید دقت کرد که اینگونه حوادث نباید به یک موضوع عادی تبدیل شود، قوانین باید بد درستی رعایت شوند تا شاهد تکرار این چنین حوادث نباشیم. نظارت بر رعایت مسائل ایمنی علاوه بر اینکه به عده پیمانکاران است باید در دستورکار ویژه صمت قرار بگیرد و کاستیهای حوزه معدن مشخص و برطرف شود. در این رابطه پرونده در حال تکمیل تحقیقات است، ۵ نفر به عنوان مقصرین شناخته شدند میزان تقصیر آنها مشخص شده است. دادگستری اقدامات شاخصی از جمله حضور ۲۴ ساعته در محل و جمع آوری و تحقیق از شهود از کارها بوده است. دستور پلمب محل انفجار تا زمان ایمن سازی انجام شده، تکلیف مدیران معدنجو برای پرداخت هزینهها به خانواده مصدومان و قربانیان صدور بیش از ۳۰ نیابت را دنبال میکند.امیدواریم با تکمیل اطلاعات دیگر شاهد این حوادث نباشیم.
وی در خصوص پرونده چای دبش گفت: پرونده به شعبه اول دادگاه جرایم اقتصادی ارجاع شد و وقت رسیدگی برای ۳ آذر ۱۴۰۳ تعیین شده است.
اقدامات دستگاه قضا درباره مراکز غیرمجاز اعزام دانشجو به خارج از کشور
سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه دادستانی به موضوع ساماندهی اعزام دانشجو ورود داشتند، نتایج آنچه بوده است، گفت: در راستای احیای حقوق عامه دادستانی و دستگاه قضایی تلاش دارد تا حقوق عامه حفظ شود، در همین راستا با هر موسسهای که باعث از بین رفتن حقوق مردم میشود برخورد خواهد داشت. در این خصوص جلساتی صورت گرفته، وزارت علوم ظرف ۱۵ روز تعیین شده در مصوبه باید این مراکز را برای مسدودسازی اعلام کند. تا به الان عدهای از این مراکز مسدود شدهاند و موارد جدید اطلاع رسانی خواهد شد. صدا سیما نیز در این مسیر برای آگاه سازی مردم اقدام میکند.
جهانگیر در پاسخ به سوال مهر در خصوص آخرین وضعیت پرونده کروز گفت: توسط رئیس دادگاه هیئت کارشناسی تعیین شد. یک زمان دوماهه برای کارشناسی داده شد؛ و کارشناسی از تاریخ ۲۰ شهریور برای بررسی شروع شده و هنوز مهلت آن تمام نشده است.
وی افزود: البته از آن رو که اوراق کارشناسی ۶۶ جلد است، در صورتی که کارشناسی درخواست تمدید زمان را بکند، با توجه بالا بودن حجم اوراق احتمالاً دادگاه درخواست را قبول خواهد کرد.
اگر تصمیمی برای رفع فیلترینگ گرفته شود اطلاعرسانی میشود
سخنگوی قوه قضاییه در خصوص فیلترینگ فضای مجازی گفت: در خصوص فضای مجازی و ساماندهی فضای مجازی مقام معظم رهبری بارها بر اهمیت فضای مجازی تاکید داشتند و فرمودند که نباید فضای مجازی به دست دشمن بیفتد.
وی افزود: در همه دنیا روی فضای مجازی خودشان مدیریت میکنند و ما هم باید اعمال مدیریت بکنیم. این موضوع از گذشته تاکنون در دستور پیگیری توسط مراجع ذیصلاح بوده است.
جهانگیر ادامه داد: از جمله مجموعههایی که وظیفه دارند این موضوع را دنبال بکنند شورای عالی فضای مجازی است که دستگاه قضایی هم در آنجا حضور دارد، در صورتی که تصمیمی گرفته بشود به اطلاع مردم خواهد رسید.
وی در خصوص روغنهای آلوده گفت: یک شرکت ایرانی اقدام به وارد کردن ۴۴ هزار تن روغن خوراکی آفتابگردان کرد، پس از آزمایشات تشخیص داده شد که روغن خوراکی مناسب برای مصرف خوراکی نیست، فروشنده جبران ضرر و زیان را پذیرفت تا در این خصوص اقدامات لازم را انجام دهد. برای بازگشت آن اقدامات صورت گرفته و الان آماده برای عودت این میزان روغن به شرکت فروشنده است. در این رابطه برای ۴ نفر پرونده تشکیل شده و در حال پیگیری است. تاکنون ۷۱میلیون یورو جهت خرید محموله و ۴۰ میلیارد هزینه انبارداری و ۷۰میلیون هزینه بارگذاری آن شده است، امیدواریم با بازگشت محصول به فروشنده نسبت به تضییع حقوق اقدام شود.
صدور اعلان قرمز برای مرجان شیخالاسلامی
سخنگوی قوه قضاییه گفت: مرجان شیخالاسلامی فراری پرونده اختلاس پتروشیمی به اتهام کلان اقتصادی و تحصیل مال نامشروع در یک پرونده به ۲۰سال و یک پرونده به یک سال حبس محکوم شد، اعلان قرمز برای این شخص اعلام شده تا این محکوم فراری به زودی دستگیر و برای مجازات به کشور استرداد شود. آخرین جلسه رسیدگی در ۲۵ مهر ۱۴۰۳ برگزار شد و جلسات آتی در ۲۱، ۲۲ و ۲۳ ماه جاری برگزار خواهد شد.
جهانگیر در پاسخ به سوالی درباره فرار دانه درشتها از مالیات گفت: پرداخت مالیات از نظر ما دانه درشت و ریز ندارد و همه باید مالیات پرداخت کنند. سازمان مالیات وظیفه اصلی را در این زمینه دارد، قوه قضاییه نیز با افرادی که جرم فرار مالیاتی دارند برای آنها پرونده قضایی تشکیل میدهد، دادسرا دستورات لازم برای بازرسی و شرکتهای که اقدامات فرار مالیاتی انجام میدهد دستورات لازم را صادر میکند.مالیات تضمین کننده پیشرفت کشور است و نباید قشرهای آسیب پذیر مانند کارکنان به موقع مالیات پرداخت کنند اما دلالان و افرادی که درآمدهای کلان دارند فرار مالیاتی و حقوق مردم را تضییع کنند.
آخرین وضعیت پرونده ۲ خانم خبرنگار
وی درباره وضعیت پرونده دو خبرنگار گفت: در خصوص دو خبرنگار این دو نفر از عملکرد خود پشیمان و نادم بودند لذا طی مکتوبه ای در اول آبان ۱۴۰۳ تقاضای عفو داشتند و تعهد میدهند که اقدامی خلاف مقررات کشور انجام ندهند و متعهد اند که به تعهدات کتبی و اخلاقی پایبند باشند.
جهانگیر گفت: همانطور که در عفو ۱۴۰۱ رهبری نیز اعلام کرده بودند این افراد پشیمانند، با توجه به اینکه بخشی از حبس را کشیدهاند و الان محکومیت جدیدی پیدا کردند تقاضای عفو دارند، در حال حاضر نامه عفو آنها ارسال شده و در فرایند بررسی در دست رسیدگی است.
جهانگیر در پاسخ سوالی در خصوص آییننامه ماده ۳ قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول گفت: سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مکلف بود در راستای این قانون ظرف مدت یک سال از لازمالاجرا شدن آن، امکان دسترسی دلالان معاملات املاک و اشخاص حقیقی و حقوقی را به سامانه ثبت الکترونیک اسناد به منظور استعلاماتی که مربوط به ثبت و اعمال حقوقی آنها است در قالب قراردادهای نمونه و یکسان فراهم کند.
وی افزود: اکنون سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با همکاری بخشهای مختلف قوه قضاییه پیشنویس قراردادهای یکسان را تدوین و برای اعلامنظر به معاونت اول قوه قضائیه ارجاع داده است.
سخنگوی قوه قضاییه بیان کرد: با توجه به پیچیدگیهایی که بحثهای قراردادی دارند و باید ابعاد مختلف یک قرارداد در نظر گرفته شود، امیدواریم با اقدامات به موقعی که برای استانداردسازی قراردادها انجام میشود، ظرف یک سال همه قراردادهای پیشنویس به صورت یکسان و استاندارد در اختیار افراد حقیقی و حقوقی قرار گیرد تا بتوانند از این حق خود بهرهمند شوند.
جهانگیر در پاسخ به سوالی در مورد موضع دستگاه قضایی نسبت به عملکرد تخاصمی اتحادیه اروپا در تحریم هواپیماهای تجاری و مسافربری و نقض حقوق عامه مردم ایران، گفت: این موضوع از جمله مسائلی است که دستگاههای مربوط و ذی ربط بلافاصله اقدامات خود را آغاز کردهاند و در حال پیگیری هستند.
وی افزود: دستگاه قضایی هماهنگیهای لازم را با دولت دارد و هر جا که نیاز به اقدامات قضایی باشد ما نیز در این زمینه ورود خواهیم کرد. ستاد حقوق بشر با همکاری وزارت خارجه و معاونت حقوق بینالملل ریاست جمهوری اقداماتی را در دستور کار قرار دادهاند که متعاقباً نتایج آن اعلام خواهد شد.
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی درباره قطع انگشتان دو مجرم در ارومیه اظهار کرد: این ۲ مجرم دهها فقره محکومیت، سرقت و آدم ربایی داشتند و بهدلیل جرایم متعدد مشمول قطع ید شدند.
وی گفت: این موضوع با سند تحول قضایی هیچ تناقضی ندارد و حدود الهی تعطیلیبردار نیست و سند تحول قرار نیست تعطیلکننده حدود الهی باشد و این امر کاملاً در چارچوب حدود الهی انجام شده است.