از این هنر بینظیر، برای زیبایی بیشتر کتابهای فرهنگی، مذهبی، تاریخی و یا قرآن استفاده میشود که به همراه خطوطی زیبا، طراحی شده است.
کاربردهای هنر تذهیب
این هنر، به همراه نگارگری و خوشنویسی، پس از انقلاب اسلامی، محبوبیت بیشتری پیدا کرد و از سوی جوانان، مورد توجه قرار گرفت. امروزه، تعداد هنرمندانی که تسلط کافی را بر این هنر داشته باشند بسیار محدود است. اما به خوبی می توانید تذهیبکارانی را بیابید که با خلاقیت و مهارت بالا، سعی در خلق آثاری منحصربهفرد و زیبا در این بخش از هنر دارند.
امروزه آنها با نوآوریهای فوق العاده خود، توانستهاند کارهای خود را بهروز کرده و آثاری نفیس را به ویژه در قرآنهای چاپ شده، به نمایش بگذارند. این اساتید، با استفاده از این هنر بیبدیل، کتابهای ادبی و مذهبی را به زیبایی طراحی کرده و از نقوش مختلفی مانند اسلیمی و یا ختایی بهره میبرند تا صفحه هایی زرین و جاودان در متون ارزشمند مذهبی بیافرینند.
این در حالی است که برخی از آنها، کادر تذهیب را به همراه خطوط خوشنویسی ترکیب کرده و آثاری منحصربهفرد را خلق میکنند. میتوان در بسیاری از کتابهای ادبی، مینیاتور و یا تصاویر گل و مرغ را همراه با این هنر مشاهده نمود که میتواند زیبایی آن را دوچندان نماید. همچنین، از این هنر در کارهایی مانند خاتم و منبتکاری، قلمزنی و کاشیکاری نیز بهره برد.
تاریخچه ارزشمند تذهیب
این هنر که به عنوان قسمتی از هنر زیبای نگارگری در ایران شناخته میشود، همواره به عنوان کادر و حاشیه کتابهای مذهبی و تاریخی مورد استفاده قرار گرفته است که تذهیب در قرآن کریم، در میان آنها بیش از هر کتاب دیگری، میدرخشد.
این هنر، قبل از ورود اسلام و در دوره حکومت ساسانیان، در کشورمان به کار گرفته میشد. اما به دلایل مختلفی، مانند عدمحمایت هنرمندان آن، امروزه در میان هنرهای تجسمی، بسیار کمرنگتر ظاهر شده است. این هنر، در زمان تیموریان، در اوج خود بوده است و زیباترین آثار را از هنرمندان در خود جای داده است.
میتوان گفت، یکی از دوره هایی که این هنر دارای رونق زیادی بوده و خلق آثاری زیبا و بینظیر را فراهم نموده است، دوره تیموری میباشد. آنها خطاطان و نقاشان تذهیب را احترام گذاشته و برای آنها منزلت ارزشمندی را قائل بودند.
در این دوره، سلاطین، هنرمندانی که در این عرصه فعالیت داشتند را به سوی دربار خود دعوت کرده و با ایجاد شرایطی مناسب، آنها را برای خلق ارزشمندترین آثار با استفاده از نقوشی مانند شمسه و کتیبه، حمایت میکردند.
انواع تذهیب
این هنر را که زرنگاری نیز مینامند، با استفاده از حاشیه و کادر، اقدام به صفحهآرایی و تزئین کتابهایی در زمینه های مختلف مذهبی، فرهنگی و ادبی مینماید. خطوطی مانند اسلیمی و ختایی یا مشعر در این کتب، با هنرنمایی فوقالعادهای به نمایش درمیآید.
در هنر تذهیب، با استفاده از رنگهای سنتی و طلا، خطوط و نقوش زیبایی طراحی و ثبت میشود که با استفاده از انواع طرحهای آن، خلق شده است. انواع این هنر زیبا و منحصربهفرد را میتوان به شرح ذیل نامید:
نقوش اسلیمی در تذهیب
طرح های اسلیمی که در این هنر استفاده میشود، شامل خطوط هندسی و منظمی است که بر اساس نقشهای خط کوفی طراحی شده و به آن نقوش اسلامی گفته میشود. این نقوش اسلیمی از قوس های دورانی تشکیل شده است و با گره ها، ماهیچه ها و… تکمیل می شود. المان های اسلیمی از پرکاربردترین نقوش تذهیب هستند و در طراحی وتزیین حاشیه کتاب ها، مساجد و عمارت ها از آن استفاده می شود.
نقش های ختایی
این بخش از هنر نگارگری، در دوره سلجوقیان رونق زیادی داشته و در طراحی فرش، ظروف تزئینی، زیورآلات و… را با استفاده از این نقش ها در تذهیب، تزئین میکردند. در این طرح، گلها، ساقه ها و برگها نقش داشته و به شکل زنجیره به یکدیگر اتصال مییابند که در این هنر، به آن نقوش ختایی میگویند.
طرح مشعر در هنر تذهیب
در میان نقشهای زیبای این هنر، نقوش مشعر که در دوره تیموریان به اوج خود رسیده است، تصاویری از انسانها، حیوانات و یا گیاهان را در برمیگیرد. آنها با استفاده از تصاویر افسانهای موجوداتی همچون اژدها و ققنوس، جهت خلق آثار خود بهره میبردند.
نقوش زیبای کتیبه
یکی از طرحهای پرکاربرد در تذهیب، کتیبه است که قاب بندی آن به شکل مستطیل بوده و در طرفین آن، نیم دایره های منظمی قرار گرفته است. از این طراحی، جهت حاشیه جلد کتابهای نفیس و قرآن استفاده میشده است و با استفاده از رنگهای طلایی و سفید برای ترسیم ابتدای سوره های قرآن بهره میبردند.
طرح های تاج و سرلوحه
این را باید اشاره کنیم که در این هنر، نیمدایره به عنوان سنبل انسان در نظر گرفته میشود و نقش تاج که از دایره هایی گنبدی تاثیر میگیرد، انسان در حال عبادت را نشان میدهد. از این طراحی، جهت سرصفحه های کتاب استفاده میشود و به طور معمول همراه با گل و برگ میباشد.
واگیره در نگارگری اسلامی
واگیره تذهیب، قسمتی از یک طرح بزرگ را شامل میشود که در قسمتهای مختلف طراحی، تکرار خواهد شد. به عنوان مثال، برای طراحی شمسه، میتوان آن را به چندین بخش تقسیم نمود و طرح ایجاد شده را در یک واگیره پیاده سازی نمود و با تکرار واگیره طراحی شده نقوش شمسه را تکمیل و رنگ آمیزی کرد.
نقوش تذهیب با کادر و حاشیه
کادر و حاشیه، یکی از پرکاربردترین نقوش در کتابآرایی اسلامی میباشد که در حاشیه متنها به کار گرفته شده است که زیبای متن و یا نقش ما را دو چندان می کند. این نقوش تلفیقی از نقش های اسلیمی و ختایی میباشد.
طراحی های زیبای شمسه
شمسه به معنای خورشید می باشد که با استفاده اشکال دایره و و چند ضلعی طراحی و ثبت میشود و به طور معمول از دو رنگ طلا و لاجورد برای رنگ آمیزی آن استفاده میکنند . این نقوش خطوطی همچون شعاعهای خورشید را نیز به نام شرفه همراه دارد. به طور معمول، از این طراحی به صورت وکتور تذهیب، در سرفصل کتابها استفاده میشود.
جمع بندی
هنر بینظیر تذهیب، طبق مستندات تاریخی موجود، متعلق به ایران بوده و کارهای ارزشمند و نفیسی نیز به ثبت رسیده است. در این حوزه، اساتید برجستهای حضور دارند که با مهارت و تجربه خود، آثاری فوقالعاده را خلق مینمایند. شما میتوانید در سایت torobche.com، به عنوان ارائهدهنده نقوش تذهیب و اسلیمی به صورت وکتور، نمونههای زیبایی را مشاهده و دریافت کنید.
واقعا تذهیب از زیباترین هنرهای ایرانیه، ممنون که انقدر کامل توضیحش دادید
دقیقا یحیی جان، ممنون از اینکه نظر خودتون رو با ما به اشتراک گذاشتید
ممنون از توضیحاتتون، کاش به هنر تذهیب اهمیت بیشتری داده میشد و در زندگی امروز پر رنگ تر دیده میشد.
دقیقا مهسا جان، ممنون از اینکه نظر خودتون رو با ما به اشتراک گذاشتید
سلام و عرض ادب، لطفا نمونه های بیشتری از نقوش تذهیب و اسلیمی قرار دهید
خوشحالیم که این مقاله براتون مفید بوده علیرضا جان