در این مواقع فرد با علائمی مانند تب و لرز، حالت تهوع، اسهال و تنگی نفس مواجه میشود. تست CRP کمک میکند تا پزشک بتواند عفونت وارد شده به بدن را تشخیص دهد اما برای دستیابی به علت آن نیاز است تا آزمایشهای خون دیگر را نیز تجویز کند.
آزمایش CRP چیست؟
آزمایش CRP مقدار پروتئین واکنشی C را در خون اندازهگیری میکند. این پروتئین (CRP) توسط کبد در بدن تولید میشود. کبد به عنوان بزرگترین عضو داخلی بدن در پاسخ به التهاب و عفونت ایجاد شده مقداری CRP را در جریان خون آزاد میکند. هنگامی که بدن با یک عامل بیماریزا مانند ویروسها، باکتریها یا مواد شیمایی سمی روبرو میشود یا دچار آسیب دیدگی میشود موجب فعال شدن دستگاه ایمنی بدن خواهد شد.
سیستم دفاعی بدن با تولید سلولهای التهابی و سیتوکینها، آنها را به عنوان اولین پاسخ خود به فاکتورهای بیماریزا ارسال میکند. این سلولها برای به دام انداختن ویروسها و باکتریها با ارسال پاسخ التهابی باعث التیام بخشیدن به بافت آسیب دیده میشود که با درد، قرمزی و تورم همراه است. علاوه بر این بر روی مفاصل نیز تأثیر خواهند گذاشت.
در حالت عادی مقدار نرمال نتیجه به دست آمده از تست CRP پایینترین مقدار خود را دارد و هرگاه عفونت یا التهابی وارد بدن شود، سطح آن در خون نیز افزایش پیدا میکند و این به معنای داشتن یک وضعیت خطر سلامت جدی هستید که در اثر التهاب به وجود آمده است.
در حالت کلی، التهاب از جمله روشهای پاسخگویی بدن به عفونت ایجاد شده با هدف محافظت از بافتها و اندامهای بدن در برابر آسیب و عوامل بیماریزا است. التهاب مفید به صورت ناگهانی، حاد و موقت اتفاق میافتد. التهاب میتواند داخل بدن و بیرون از آن رخ دهد.
هرگاه مدت زمان بهبودی التهاب بیشتر از حد معمول خود باشد به بافتهای بدن آسیب جدی وارد خواهد کرد. این التهاب مزمن یا طولانی مدت به دلیل عفونتهای مزمن، اختلالات خود ایمنی و سایر بیماریها ایجاد میشود. در اثر وارد شدن آسیبهای مکرر یا تحریک اندامها و بافتهای بدن، التهاب مزمن صورت میگیرد. مانند سیگار کشیدن و یا مواد شیمیایی موجود در محیط کار.
تست CRP نشان میدهد که بدن دچار عفونت و یا التهاب شده است. این آزمایش به منظور کمک به یافتن یا نظارت بر روند درمان التهاب حاد یا مزمن به کار برده میشود. برخی از عواملی که انجام آزمایش CRP برای تشخیص آنها ضرورت دارند عبارتند از:
- عفونتهای ایجاد شده در اثر باکتریها، ویروسها و عوامل بیماریزا
- بیماریهای التهابی روده
- بروز اختلالات روده مانند بیماری کرون
- اختلالات خود ایمنی مانند لوپوس، اسکولیت، آرتریت روماتوئید
- بیماریهای مربوط به ریه مانند آسم
آیا همه افراد باید آزمایش CRP انجام دهند؟
انجام تست CRP به منظور شناسایی عفونت و التهاب ایجاد شده در بدن، تشخیص بیماریهای قلبی و عروقی و شناسایی افراد مستعد و در معرض خطر بیماری قلبی تجویز میشود. در نتیجه تمامی افرادی که با هر یک از علائم عفونت و التهاب در بدن مانند تب و لزر، خستگی، کاهش اشتها، مشکلات تنفسی و … مواجه میشوند، لازم است تا برای اطمینان آزمایش CRP را زیر نظر پزشک معالج انجام دهند.
میزان نرمال CRP در آزمایش خون
نتایج به دست آمده از تست CRP نشان میدهد تا چه اندازه التهاب در بدن وجود دارد. نکته حائز اهمیت این است که این آزمایش نمیتواند دلیل آن را تشخیص دهد.
در حالت کلی در بدن یک فرد سالم، سطح بسیار پایینی از این پروتئین در خون وجود دارد. افزایش بیش از حد مقدار آن به معنای وجود التهاب درون بدن است. CRP با واحد میلی گرم در لیتر اندازهگیری میشود. نتایج به دست آمده از تست را میتوان به صورت زیر عنوان کرد:
سطح نرمال CRP خون: مقداری بین ۱ تا ۳ میلی گرم در لیتر
سطح خطر: CRP مقداری بیشتر از ۳ میلی گرم در لیتر
نتایج بالا به دست آمده ناشی از التهاب و وجود عفونت در بدن است که به علت عفونت، آسیب یا بیماری مزمن ایجاد شده است. البته این نتیجه همیشه به معنای وجود عفونت یا التهاب نخواهد بود بلکه افراد سیگاری یا دارای اضافه وزن، مقدار CRP خون بالاتر از حد طبیعی و نرمال را دارند.
علائم بالا بودن CRP در آزمایش خون
افزایش سطح CRP در خون به علت بروز التهاب و عفونت در بدن اتفاق میافتد و این با علائمی همراه است.
علائم بالا رفتن میزان CRP در خون به دلیل وجود التهاب شامل موارد زیر میشود:
- احساس خستگی بیش از اندازه و غیر طبیعی
- وجود درد عضلانی و عمومی
- سفت شدن عضلات همراه با درد و ضعف
- سر درد
- تب پایین
- حالت تهوع و استفراغ
- کاهش اشتها و سوء هاضمه
- بروز مشکلات در خواب
- کاهش وزن به صورت ناگهانی
علائم بالا رفتن میزان CRP در خون به دلیل وجود عفونت شامل موارد زیر میشود:
- تب بالا همراه با لرز
- افزایش ضربان قلب
- اسهال و استفراغ
- بروز مشکل در دستگاه تنفسی
- کهیر و خارشهای پوستی
- سرگیجه و سبک شدن سر
- بروز سر دردهای شدید
- کاهش میزان هوشیاری
آزمایشهای مرتبط با تست CRP چیست؟
CRP برای تشخیص وجود خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و هم چنین شناسایی افراد مستعد به بیماریهای قلبی نیز به کار برده میشود. همان طور که گفته شد، آزمایش CRP به تنهایی نمیتواند علت بروز عفونت در بدن را شناسایی کند به همین علت لازم است تا پزشک علاوه بر آن، آزمایشهای دیگری را نیز تجویز کند.
برخی از آنها عبارتند از:
۱. آزمایش تروپونین با هدف تشخیص حمله قلبی یا آسیب وارد شده به عضله قلب انجام میشود. این آزمایش سطح پروتئین تروپونین در هنگام ایجاد ناراحتیهای قلبی را اندازهگیری میکند.
۲. آزمایش سنجش استرس
۳. آزمایش اکو قلب
۴. آزمایش انجام نوار قلب یا EKG
۵. تست سی تی اسکن عروق کرونر
۶. آزمایش کاتتریزاسیون قلب
هومکا و آزمایش CRP در منزل!
هرگاه یکی از علائم بالا برای شما رخ داد، عفونت و التهابی وارد بدن شده و در اثر آن، میزان CRP خون تولید شده توسط کبد افزایش پیدا خواهد کرد. برای انجام تست CRP میتوانید با کمک سامانه هومکا، آزمایش خون در منزل را به راحتی تجربه کنید. هومکا ارائه دهنده خدمات آزمایشی، مراقبتی و درمانی آنلاین است. این پلتفرم ضمن همکاری با آزمایشگاههای معتبر استان تهران و شهرهای کرج، قزوین، شیراز، اصفهان، تبریز، رشت و اهواز، تمامی بیمههای پایه و تکمیلی را تحت پوشش قرار داده است تا افراد با خیال آسوده بتوانند تستهای خود را انجام دهند. شما میتوانید با مراجعه به سایت www.homeca.ir یا تماس با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ درخواست خود را ثبت کنید.
من برای پدرم از آزمایش در منزل استفاده کردم برای آزمایش های چکاپ سالانهش، ممنون از خدمات مفید هومکا🙏