خبر " در بازار گوشت چه‌خبر است؟ زمزمه واردات گوشت با ۲ نرخ ارز " | اقتصاد آفرین

خبر " در بازار گوشت چه‌خبر است؟ زمزمه واردات گوشت با ۲ نرخ ارز " | اقتصاد آفرین
  • امروز : چهارشنبه - 21 آذر - 1403
اخبار اقتصادی امروز : 43

سرخط اخبار اقتصادی

واریز سود سهام عدالت در شب یلدا ترافیک نیمه سنگین در هراز؛ پایتخت‌نشینان در حال خروج از تهران طرح جدید وزارت اقتصاد برای سرمایه‌گذاری سود سهام عدالت امکان پرداخت عوارض آزادراه‌ها از حساب بانکی اشخاص توسعه ابزارهای مالی در بورس کالا؛ از ابزارمشتقه تا طلاونقره سه راهی کوهدشت – سرخه  ایمن سازی شد  ۴۳۰ میلیارد سود سهام عدالت ۴۰۱ هنوز وصول نشده است تعداد صندوق‌های سرمایه‌گذاری بورسی به ۴۹۰ صندوق رسید رشد ۲۴ هزار واحدی شاخص کل بورس پایداری ۹۳ درصدی شرکت‌های فعال بورس در سودسازی دادگاه رسیدگی به پرونده دادخواهی شهدای مدافعان امنیت واقعه تروریستی خاش رهایی ۹ زندانی محکوم به قصاص از ابتدای امسال در استان هرمزگان بررسی یک پرونده با موضوع قتل عمد در جلسه هیئت عمومی دیوان عالی کشور هواشناسی ایران ۱۴۰۳/۹/۲۱؛ سامانه بارشی فردا وارد ایران می‌شود رئیس دادگستری و دادستان جدید ایذه معرفی شدند سومین عضو متخلف شورای شهر خرم‌آباد هم دستگیر شد؛ دستگیری ۲ پیمانکار کرمانشاه؛ مقصد سی و ششمین سفر استانی رئیس قوه قضائیه جزئیات دادگاه رسیدگی به پرونده کثیرالشاکی رضایت خودرو طراوت نوین جوی پایدار در اغلب مناطق کشور| تداوم آلودگی هوا در شهرهای صنعتی تسهیلگری و رفع موانع صنعت هوانوردی با استفاده از الگوی متناسب با تحریم قیمت نفت برنت دوباره صعودی شد دبیرکل اوپک در سمت خود ابقا شد ایران رئیس دوره‌ای اوپک شد چگونه مانند یک حرفه ای با لاین نوری نورپردازی کنیم


1
در بازار گوشت چه‌خبر است؟ زمزمه واردات گوشت با ۲ نرخ ارز
  • کد خبر : 500062
  • 07 آذر 1403
در بازار گوشت چه‌خبر است؟ زمزمه واردات گوشت با ۲ نرخ ارز

در حالی طی چند سال گذشته با جهش نرخ ارز واردات گوشت ضمن ایجاد اختلال در تولید و رشد واردات، قیمت گوشت هم در بازار افزایش یافته است، که بررسی تسنیم نشان می‌دهد تغییرات دوباره در قیمت ارز وارداتی گوشت، این بازار را مجدداً دچار اختلال و رشد قیمت می‌کند.

– اخبار اقتصادی –

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در هفته‌های اخیر موضوع  عرضه و توزیع گوشت قرمز به یکی از چالشهای بازار کالاهای اساسی تبدیل شده بود، در یک مقطع اعلام شد که به‌دلیل  اختلال در مسیر هوایی عرضه گوشت قرمز گوسفندی با اختلال روبه‌رو شده است، این اختلال در توزیع به افزایش مقطعی قیمت نیز منجر شد.
اگر نگاهی به وضعیت گوشت قرمز به‌عنوان یکی از مهمترین اقلام کالاهای اساسی داشته باشیم در سالهای اخیر تحت تأثیر سیاستهای ارزی به‌صورت مشخص نوسان قابل‌توجهی در عرضه و مصرف این محصول ایجاد شده است.

بی‌ثباتی سیاست ارزی، تولید و مصرف گوشت قرمز را به چالش کشید

در اردیبهشت ۱۴۰۱ با جهش ناگهانی نرخ تخصیص ارز مرتبط با واردات کالاهای اساسی، با توجه به کاهش چشم‌گیر واردات نهاده‌های دامی میزان مصرف گوشت قرمز با افت ناگهانی مواجه شد، از سوی دیگر با توجه به جهش نرخ ارز، هزینه تولید نیز با جهش منحصر به فرد ۵۰۰درصدی مواجه شد.

در این شرایط دولت سیزدهم راهبرد افزایش واردات گوشت قرمز را برای تعدیل بازار در نظر گرفت، به این ترتیب تحت تأثیر جهش ناگهانی نرخ ارز واردات کالاهای اساسی از ۴۲۰۰ تومان به ۲۸۵۰۰ تومان، به‌یک‌باره شاهد رشد پی‌درپی واردات گوشت قرمز گرم و منجمد بودیم.

تولید گوشت گاو و گوشت گوسفند در ایران

بر اساس آمارهای موجود، تولید گوشت قرمز در ایران شامل گوشت گاو، گوسفند، بز و سایر دام‌ها می‌شود. تولید گوشت گاو به‌عنوان یکی از مهم‌ترین منابع پروتئین حیوانی در کشور، نقش مهمی در تأمین نیازهای غذایی جامعه دارد.

بر اساس نتایج این طرح، وزن گوشت قرمز عرضه‌شده انواع دام‌های ذبح‌شده در کشتارگاه‌های رسمی کشور در مهر ۱۴۰۳ جمعاً ۳۴٬۳۷۲ تن گزارش شده، که سهم گوشت گاو و گوساله بیش از سایر انواع دام بوده است.

در نمودار زیر به‌صورت تفکیک‌شده مقایسه وزنی انواع لاشه قابل مصرف دام ذبح‌شده در مهر ماه سال جاری و سال قبل قابل مشاهده است.

گمرک جمهوری اسلامی ایران , قیمت گوشت ,

بر اساس نتایج این آمارگیری، گوشت گاو و گوساله با ۱۸٬۲۲۸ تن، ۵۳ درصد از وزن کل گوشت قرمز عرضه‌شده را به خود اختصاص داده است. گوشت گوسفند و بره با ۱۲٬۴۳۳ تن، بز و بزغاله با ۲٬۸۷۱ تن، و سایر انواع دام با ۸۴۰ تن، به‌ترتیب ۳۶٫۲ درصد، ۸.۴ درصد و ۲٫۴ درصد از وزن کل گوشت قرمز عرضه‌شده را به خود اختصاص داده‌اند.

روند کاهشی عرضه گوشت قرمز در کشتارگاه‌ها نسبت به ۱۴۰۲

مقایسه عملکرد کشتارگاه‌های رسمی کشور در مهر امسال با ماه مشابه سال ۱۴۰۲ نشان‌دهنده کاهش ۱۱درصدی مقدار عرضه گوشت قرمز در کشتارگاه‌های رسمی کشور است. مقدار تولید گوشت در مهر ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل برای گوسفند و بره ۱۶ درصد، برای بز و بزغاله ۱۴ درصد، برای گاو و گوساله ۷ درصد، برای گاومیش و بچه‌گاومیش ۱۶ درصد، و برای شتر و بچه‌شتر ۲۳ درصد کاهش داشته است.

همچنین نتایج حاصل از این طرح آمارگیری نشان می‌دهد که مقدار عرضه گوشت قرمز در کشتارگاه‌های رسمی کشور در مهر امسال نسبت به ماه قبل (شهریور) در حدود ۲ درصد افزایش داشته است.

در ادامه روند عرضه گوشت قرمز در مهر ماه سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۳ و همچنین روند عرضه گوشت قرمز به‌صورت ماهانه در سال جاری قابل مشاهده است.

عرضه سالیانه ۴۰۰ تا حداکثر ۵۰۰ هزار تن گوشت به کشتارگاه‌ها

براین‌اساس ماهانه بین ۳۲ تا حداکثر ۳۸ هزار تن گوشت قرمز به کشتارگاه‌های کشور عرضه می‌شود، بدین‌ترتیب سالیانه تا حدود ۴۰۰ هزار تن گوشت به کشتارگاههای کشور عرضه می‌شود. در حالت بیشینه نیز حدود نیم میلیون تن گوشت به کشتارگاه‌ها عرضه می‌گردد.

گمرک جمهوری اسلامی ایران , قیمت گوشت ,

جزئیات برآورد مصرف سالیانه ۶۰۰هزار تن گوشت در ایران

مصرف سرانه گوشت قرمز در ایران به عوامل مختلفی از جمله قیمت، درآمد خانوارها و تغییرات فرهنگی و اجتماعی بستگی دارد. به‌طورکلی، مصرف گوشت قرمز در ایران در مقایسه با استانداردهای جهانی در سطح متوسطی قرار دارد.

چندی قبل دبیر انجمن واردکنندگان فرآورده‌های خام دامی اعلام کرد: بر اساس آمارهای غیررسمی میزان مصرف گوشت در کشور بین ۸۵۰ هزار تا یک میلیون تن در سال است، که از نظر ما این آمارها نمی‌تواند چندان درست باشد و برآوردهای ما کمتر از این مقدار را نشان می‌دهد؛ شاید در سال‌های گذشته میزان مصرف بیشتری داشتیم، اما کم‌کم میزان مصرف گوشت از سال ۱۴۰۰ به بعد کمتر هم شد، به‌‌گونه‌ای که بر اساس برآوردهای ما از میزان واردات و دام کشتارشده، کمتر از ۶۰۰ هزار تن گوشت قرمز اعم از دام سبک و سنگین در کشور مصرف می‌شود.

وی  تصریح کرد: در سال‌های پاندومی کرونا و پس از آن، اعداد و ارقامی که به آن دست پیدا کردیم، مصرف کمتر از  ۶۰۰ هزار تن را نشان می‌دهد. بانک مرکزی سرانه مصرف گوشت قرمز را حدود ۷۰۰ گرم برای هر نفر ایرانی اعلام کرده است که بر این اساس هم با توجه به جمعیت کشور به رقم مصرفی حدود ۶۰۰ هزار تن در سال می‌رسیم.

سهم ۲۴درصدی گوشت در سبد مصرف خانوار

به گزارش تسنیم، بررسی طرح هزینه خانوار در سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد چه در خانوار روستایی و چه در خانوار شهری، حدود ۲۴ درصد از سبد خوراکی مصرفی خانوارها شامل انواع گوشت قرمز و سفید می‌شود.

گمرک جمهوری اسلامی ایران , قیمت گوشت ,

بررسی واردات انواع گوشت به کشور/ آمارهای گمرک چه می‌گوید؟

به‌دلیل نوسانات در تولید داخلی و نیاز به تأمین تقاضای بازار، ایران بخشی از نیاز خود به گوشت قرمز را از طریق واردات تأمین می‌کند. کشورهای مختلفی از جمله برزیل، استرالیا و برخی کشورهای اروپایی از جمله تأمین‌کنندگان اصلی گوشت وارداتی به ایران هستند.

ترخیص ۱۲۶هزار تن انواع گوشت قرمز در نیمه اول سال

همان‌طور که اشاره شد بعداز سیاست حذف ارز ترجیحی دولت طی بیش از یک سال گذشته، با هدف کنترل افزایش قیمت گوشت قرمز و مهم‌تر از آن، تأمین این کالای اساسی با قیمت مناسب برای اقشار کم‌برخوردار، نسبت به واردات مستمر و روزانه گوشت گرم قرمز گوسفندی و گوساله با قیمت‌های مناسب و عرضه آن در میادین تره‌بار و فروشگاه‌های زنجیره‌ای استان تهران و برخی استان‌های منتخب اقدام کرد.

براساس آمار گمرک ایران در ۶ماهه نخست سال حدود ۱۲۶ هزار تن گوشت گرم و منجمد ترخیص شده است. ارزش این میزان واردات حدود ۷۳۹ میلیون و ۹۰۰ هزار دلار بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴ برابر رشد داشته است.

گوشت قرمز در سفره مردم، به‌معنای امنیت غذایی است، ازاین‌رو تجدیدنظر در سیاست‌گذاری‌ها با هدف برگرداندن گوشت قرمز به سفره مردم باید انجام شود.

چرا بازار به‌هم ریخت؟ افزایش معنادار قیمت گوشت با وجود واردات!

حدود دو هفته قبل دادرس مدیرعامل اتحادیه دام سبک اعلام کرده است: با توجه به افزایش ۴برابری واردات، علت کمبود گوشت در مغازه‌ها به نبود نظارت می‌گردد چراکه شنیده‌ها حاکی از آن است که این گوشت‌ها در خارج از شبکه توزیع می‌شود که با اصلاح سیاست‌های نظارتی این مشکلات مرتفع می‌شود.

بنابر آمار قیمت هرکیلو بره نر ۵۰کیلویی از ۳۲۰ هزار تومان ابتدای سال به ۲۶۰ تا ۲۷۰ هزار تومان کاهش یافته است، علی‌رغم شرایط مساعد تولید دام و افزایش حجم واردات گوشت قرمز، اما قیمت گوشت در بازار افزایش معناداری داشته که این امر کاملاً غیرطبیعی است.

کشتار دام مولد به‌دلیل جهش نرخ ارز؛‌ عامل بحران گوشت در ۱۴۰۲

بازار گوشت کشور در سال قبل نیز به مراحل بحرانی رسیده بود، در آن مقطع رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی گفته بود: علت به‌هم‌ریختگی بازار گوشت قرمز طی ماه‌های اخیر، به کشتار دام مولد دو تا سه سال گذشته بازمی‌گردد که به‌دلیل خشکسالی‌های پی‌درپی و کمبود نهاده در بازار تولیدکنندگان توان نگهداری از دام‌های خود را نداشتند؛ بنابراین به‌ناچار دام‌ها را روانه کشتارگاه‌ها کردند که همین امر باعث شده است امروز کشور با کمبود دام روبه‌رو شود.

لازم به ذکر است؛ دولت سیزدهم با هدف کنترل افزایش قیمت گوشت قرمز و مهم‌تر از آن، تأمین این کالای اساسی با قیمت مناسب برای اقشار کم‌برخوردار، نسبت به واردات مستمر و روزانه گوشت گرم قرمز گوسفندی و گوساله با قیمت‌های مناسب و عرضه آن در میادین تره‌بار و فروشگاه‌های زنجیره‌ای استان تهران و برخی استان‌های منتخب اقدام نمود،
این در حالی است که یکی از تأکیدات مسعود پزشکیان، رئیس جمهور در زمان انتخابات ریاست‌جمهوری مبنی بر نارضایتی مردم از گرانی گوشت قرمز بود و اخیراً نیز در دیدار با کارآفرینان اعلام کرد: «تأمین معیشت مردم از وظایف اصلی ماست و باید همه موانعی را که معیشت مردم را به خطر انداخته است، از سر راه برداریم.»

بحران تنظیم بازار مهرماه و احتمال جراحی جدید در تخصیص ارز به گوشت قرمز

همزمان با مطرح شدن گزارشهایی درخصوص کمبود گوشت قرمز با شروع فصل پاییز، بررسی‌های میدانی حاکی از آن بود که طی چند هفته اخیر، جریان تأمین گوشت قرمز یارانه‌ای (گوشت گوسفندی تنظیم بازار) در کشور تقریباً قطع شده بود و اکثر فروشگاه‌های زنجیره‌ای خالی از گوشت قرمز شده‌ بودند.

سناریوی ناترازی گوشت منتفی است/ مشکل عدم‌عرضه به‌هنگام است

به گزارش تسنیم، برآوردهای کلی نشان می‌دهد اگر سالیانه تا ۶۰۰ هزار تن مصرف گوشت در کشور وجود داشته باشد، با توجه به تولید حدود ۴۰۰ الی ۴۵۰ هزار تنی و همچنین واردات بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تنی عملاً ناترازی جدی در بازار گوشت کشور نباید وجود داشته باشد، به‌عبارت دیگر هرچند بعد از حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰تومانی بین تولید و مصرف گوشت فاصله قابل‌توجهی ایجاد شده است اما طی ماههای اخیر از طریق واردات این فاصله بسیار کاهش یافته است.

سؤالی که در اینجا وجود دارد این است؛ با وجود کاهش ناترازی، دلیل کمبود و افزایش قیمت در بازار گوشت از کجا ناشی شده است؟ برآوردها نشان می‌دهد در مقاطعی با به‌هم‌ریختگی واردات یا از محل عدم‌تخصیص به‌موقع ارز و یا با اختلالات بیرونی مانند آنچه در مهرماه در خصوص مسیر هوایی واردات گوشت قرمز رخ داد، زمینه برای ایجاد التهاب در بازار حساس گوشت ایجاد شده است.

تنظیم بازار گوشت در ۱۴۰۴ با کدام دست‌فرمان؟

به‌هرترتیب آمارها نشان می‌دهد فعلاً وضعیت قابل‌اتکایی در خصوص حذف واردات گوشت قرمز وجود ندارد و این آمارها در سیاست‌گذاری تنظیم بازار گوشت در سال بعد باید مدنظر قرار گیرد.

توجه به این نکته هم ضروری است که در سال بعد هم میزان تخصیص ارز ترجیحی ۳ میلیارد دلار کاهش می‌یابد و هم نرخ تخصیص ارز ترجیحی با رشد ۳۵درصدی به ۳۸۵۰۰ تومان به‌ازای هر دلار خواهد رسید، همین دو عامل به خودی خود عامل رشد قیمت گوشت تولید داخل و وارداتی در سال بعد خواهد بود و نباید چالش جدیدی از طریق پیاده‌سازی طرح‌های بی‌پشتوانه مانند تخصیص ارز دونرخی به مردم از این ناحیه وارد شود،
به‌عبارت دیگر هرگونه اقدام حساب‌نشده در حوزه تخصیص ارز می‌تواند منجر به شوکهای ناخواسته قیمتی شود که معیشت مردم را با چالش بیشتری مواجه می‌کند.

انتهای پیام/+

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
لینک کوتاه : https://eghtesadafarin.com/?p=500062

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

مجموع دیدگاهها : 0
📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
  • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصاد آفرین منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.