در معاملات امروز بازار بورس اوراق بهادار تهران، شاخص کل بیش از ۹ هزار واحد کاهش یافت و در نهایت به حدود ۲ میلیون و ۷۵ هزار واحد رسید. همچنین، ارزش بازار بورس تهران به حدود ۶۷۴۵ هزار میلیارد تومان رسیده است که نسبت به روزهای پایانی مردادماه تغییر قابل توجهی نداشته است.
همچنان رقابت ارزش معاملات بین دو گروه فلزات اساسی و خودرویی است و امروز گروه فلزات اساسی با ارزش ۲۳۴ میلیارد تومانی در رتبه نخست ایستاد و گروه خودرویی بازار سرمایه نیز با ۲۲۶ میلیارد تومان رتبه دوم را از آن خود کرد.
گروه شیمیایی نیز با ۱۶۵ میلیارد تومان ارزش معاملاتی در جایگاه سوم ایستاد. شاخص هموزن در بازار امروز نسبت به شاخص کل عملکرد بهتری را داشت البته این عملکرد از ابتدای شهریور ماه در بازار دیده میشد؛ اما به دلیل ارزش معاملات کم در بازار خیلی این تغییرات چشمگیر نبود.
اما همچنان اهالی بازار سرمایه به دنبال این موضوع هستند که چرا بازار در مسیر صعودی قرار نمیگیرد. علاوه بر تغییراتی که در سالهای گذشته بر روی نرخ خوراک صنایع ایجاد شده است که به گفته کارشناسان اصلیترین عامل افتهای شدید بازار نیز بوده است. قیمت گذاری دستوری و ناترازیهای انرژی دیگر عواملی هستند که تأثیرات بدی را روی شاخص کل داشتهاند و حاشیه سود صنایع را از بین بردهاند و این موضوع باعث شده است تا نرخ بهره در این روزها و ماههای اخیر عامل افت بازار محسوب شود و بالا بودن این نرخ برای بازار مضر محسوب شود.
چرا که هنوز صنعتی، حداقل در بازار سرمایه نتوانسته است این میزان سود را ایجاد کند. چرا که اگر صنعتی این سود را برای سرمایه گذاری ایجاد میکرد شاهد این موضوع نبودیم که برای شرکت در لاتاری خودرو نزدیک به ۳ میلیون نفر ثبت نام کنند!
رشد کند دلار نیمایی به همراه محدود بودن دامنه نوسان که اجازه نمیدهد بازار در مسیر درست خود قرار بگیرد نیز از دیگر عواملی است که توسط معاملهگران مطرح میشود اما اینجا نباید این نکته را فراموش کرد که درصد بزرگی از بورس تهران به صورت مستقیم و غیر مستقیم همچنان در اختیار دولت است و متأسفانه در دولتهای قبلی تا سر حد توان از این بازار تأمین مالی شده است و این موضوع باعث ایجاد عدم اعتماد در بازار شده است که یکی دیگر از علل وضعیت نابسامان این روزهای بازار است.
در فضای سیاسی هم باید خبرهای انتخابات امریکا و همچنین قیمت کامودیتی و نرخ بهره بانک مرکزی آمریکا را نیز زیر نظر داشت چرا که از منظر عدهای دیگر از معاملهگران این موارد در این روزها از درجه اهمیت بالاتری قرار دارد.
بودجهبندی سال ۱۴۰۴ را نیز باید به موارد فوق اضافه کرد. از همین رو عارف معاون اول رئیسجمهور در اجلاس رؤسای دانشگاههای کشور عنوان کرده است که کسری (تراز تجاری) که الان در وسط سال با آن مواجهیم حدود هزار همت است.
از فروش اوراق تبعی هم در بازار خبر میرسد که حدود ۴ همت از آن به فروش رفته است. قادر معصومی خانقاه، مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: صندوق توسعه بازار سرمایه ۵ همت اوراق تبعی تأمین مالی را برای تجهیز منابع با مشارکت صندوقها، نهادها و شرکتهای حاضر در بازار سرمایه منتشر کرد که بالغ بر ۴ همت آن به فروش رفت.
خبری که پیشتر از آن شایعهای در بین گروه محصولات کشاورزی و دامپروری بود افزایش قیمت شیر خام بود. ایسنا خبر داده است که رئیس انجمن صنفی گاوداران از افزایش قیمت شیر و ابلاغ قیمت جدید طی روزهای آتی خبر داد.
بررسی تکنیکالی شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران
افت بازار در روزهای بی رمق ارزش معاملات نشانه خوبی برای روزهای آینده بازار نیست اما در مقابل روند صعودی نیمه جان شاخص هموزن امیدهایی را در دل اهالی بازار ایجاد میکند که بازار سرمایه همچنان زنده است.
اما افت شاخص باعث شد تا قم شاخص از میانگین ۵۵ روزه خود کمتر شود و آن سطح حمایتی که در هفتههای پیشین در مورد آن صحبت میکردیم از دست برود. صد البته که این میانگین به واسطه رشد شاخص شکسته نشد. بلکه با کاهش رقم به محدودههای شاخص رسید و این رفت و برگشت روی شاخص کل را ایجاد کرد.
اما در مقابل شاخص هم وزن شکست میانگین ۵۵ روزه را که چندی پیش انجام داده بود را همچنان ادامه میدهد و از این محدوده در حال فاصله گرفتن است.
منبع:
اکوایران