خبر " چرا حقوق کارگران همیشه کمتر از هزینه‌ های زندگی است؟ " | اقتصاد آفرین

خبر " چرا حقوق کارگران همیشه کمتر از هزینه‌ های زندگی است؟ " | اقتصاد آفرین
  • امروز : شنبه - 6 بهمن - 1403
اخبار اقتصادی امروز : 46

سرخط اخبار اقتصادی

بهترین اینترنت فیبر نوری را از کجا باید بخریم؟ آئین رونمایی از تندیس اولین کنگره ملی شهدای حقوقدان برگزار شد هواشناسی ایران ۱۴۰۳/۱۱/۶؛ برف و باران کشور را فرا می‌گیرد تشکیل «کارگروه ارتقای جایگاه نهاد وکالت» در وزارت دادگستری حقوق بشر از رویکردهای تبعیض‌آمیز و استانداردهای دوگانه رنج می‌برد جوانان منطقه فلاح در تهران یک زندانی را آزاد کردند قاضی خطاب به متهم ردیف اول پرونده چای دبش: کالا یا ارز وارد کشور کنید کاهش جعل اطلاعات هویتی با صدور اسناد الکترونیک سیگاری‌های محترم ، ویپ هم نکشید ! ماجرای توزیع غیر قانونی واکسن گارداسیل هواشناسی امروز ۶ بهمن؛ بارش پراکنده باران و برف در غرب کشور انتقاد سخنگوی سازمان تعزیرات از اوضاع قیمت‌گذاری بلیت هواپیما هما توانایی انجام کامل حج تمتع را دارد| آمادگی افزایش پروازهای عمره در شعبان و رمضان ثبت نام و دریافت وام قرض الحسنه فرزند آوری | اقساط ماهانه تعیین شد قیمت طلا و سکه امروز صعودی شد (۶ بهمن ‍۱۴۰۳) اظهار نظر مهم صیدی درباره این شرکت های بورسی قیمت دلار آزاد امروز ریزشی شد (۶ بهمن ۱۴۰۳) تغییر بزرگ در تعیین دستمزد کارگران | مجلس میدان دار می شود آخرین جزئیات از کالابرگ الکترونیکی جدید | ۱۵ کالای اساسی در سبد خرید قرار گرفت مصوبه افزایش حقوق بازنشستگان به تایید شورای نگهبان رسید تذکر جدی به رئیس جمهور و وزیر دفاع درباره حقوق بازنشستگان | مجلس با کسی شوخی ندارد بار سنگین هزینه مسکن بر دوش کارگران | صدای خرد شدن استخوان های جامعه کارگری شنیده شد پرفروش ترین خودروهای سال ۲۰۲۴ اروپا معرفی شدند + جدول اولین مصاحبه رسمی اسماعیل کارتال با شبکه ترکیه‌ای/ هدفم قهرمانی آسیا با پرسپولیس است


1
چرا حقوق کارگران همیشه کمتر از هزینه‌ های زندگی است؟
  • کد خبر : 509957
  • 21 دی 1403
چرا حقوق کارگران همیشه کمتر از هزینه‌ های زندگی است؟

فرامرز توفیقی از اعضای کمیته دستمزد شورای عالی کار بود که در اعتراض به عملکرد و اقدامات وزارت کار مرتضوی در سال ۱۴۰۱ تا جایی پیش رفت که در نهایت از تیم کارگری و به خواست وزیر کنارش گذاشتند. او که چند سالی دست اندرکار تعیین سبد معیشت خانوار در شورای عالی کار بوده معتقد است هم اکنون در شهرهای بزرگ هزینه حداقلی خانوار از ۳۰ میلیون تومان هم فراتر رفته است. هر چند او امید چندانی به بهبود امور ندارد ولی به وزارت کار هشدار می‌دهد تا دیر نشده چاره‌جویی‌های لازم انجام شود چرا که به باور او شکاف بیشتر مزد و معیشت و بی‌توجهی به عقب ماندگی‌های مزد می‌تواند هزینه سنگین را به کشور تحمیل کند.

دوره دوساله صولت مرتضوی با اعتراضات گسترده و وسیع نه فقط عموم کارگران که فعالان تشکل‌های رسمی هم مواجه شد. این نارضایتی آنقدر گسترش یافت که برای اولین بار در سه دهه گذشته صورت جلسه مزدی شورای عالی کار در سال گذشته را حتی یک نماینده تیم کارگری هم امضا نکرد. گرچه چون سنوات گذشته دستگاه قضا هم حق را به وزارت کار دارد و با وجود تورم ۵۰ درصدی مزد با شیب کمتری بالاتر رفت. 

فرامرز توفیقی از اعضای کمیته دستمزد شورای عالی کار بود که در اعتراض به عملکرد و اقدامات وزارت کار مرتضوی در سال ۱۴۰۱ تا جایی پیش رفت که در نهایت از تیم کارگری و به خواست وزیر کنارش گذاشتند. او که چند سالی دست اندرکار تعیین سبد معیشت خانوار در شورای عالی کار بوده معتقد است هم اکنون در شهرهای بزرگ هزینه حداقلی خانوار از ۳۰ میلیون تومان هم فراتر رفته است. هر چند او امید چندانی به بهبود امور ندارد ولی به وزارت کار هشدار می‌دهد تا دیر نشده چاره‌جویی‌های لازم انجام شود چرا که به باور او شکاف بیشتر مزد و معیشت و بی‌توجهی به عقب ماندگی‌های مزد می‌تواند هزینه سنگین را به کشور تحمیل کند. 

مشروح این گفتگو را می‌توانید در ادامه بخوانید. 

توفیقی

هر گزارشی که در زمینه فقر و معیشت منتشر می‌شود از بحرانی بودن وضعیت خبر می‌دهد. در آستانه تصمیم‌گیری مزدی برای سال ۱۴۰۴ چه تصویری از وضعیت طبقه کارگر دارید؟ 

واقعیت این است که وضعیت امروز معیشتی طبقه کارگر و بازنشستگان ایرانی، وضعیت اسفناکی است. این بخش که اکثریت بزرگی از جامعه را در بر می‌گیرند هر روز بیش از گذشته درگیر تامین حداقل‌ها هستند. تامین مسکن امروز به کاری بسیار سخت تبدیل شده و وضعیت خوراک خانوار هم نباید مساعد باشد. 

این مشکلات تنها برای طبقه کارگر وجود دارد؟ 

به غیر از اقلیتی ناچیز اما بسیار ثروتمند که برندگان وضع موجود هستند اکثریت بزرگی از مردم زیر فشار قرار دارند. به باور من ولی طبقه کارگر و مزدبگیران وضعیت به مراتب دشوارتری دارند چرا که سالیان سختی را از سر گذراندند و مزد آن‌ها بسیار تضعیف شد. نباید فراموش کنیم در این سال‌ها چه بر سر مزدبگیران آمده است، آن‌ها با انواع سرکوب و فریب‌های مزدی خصوصا در دو سال سیاه صولت مرتضوی مواجه بودند و وضع موجود هم ناشی از این اقدامات عمیقا ضد عدالت و برابری بوده است. 

نکته دیگر این است که حقوق بگیران دولتی یا همان کارمندان هم البته وضعیت دشوارتری نسبت به گذشته دارند. یعنی قدرت خرید واقعی آن‌ها نیز در مقایسه با گذشته به نحو محسوسی تضعیف شده است منت‌ها حمایتهایی که از کارمندان دولتی می‌شود به مراتب بیش از کارگران است و همین موجب می‌شود که وضعیت معیشتی آن‌ها بهتر باشد. 

همانطوری که خودتان هم گفتید مزد ناکافی یک چالش مهم در کشور است. چه چیزی در سالیان گذشته و در این دو سه دهه چنین شکافی را میان مزد و معیشت به وجود آورده است؟ 

واقعیت این است که مهمترین عامل آن بی‌توجهی کامل به ماده ۴۱ قانون کار و دو بند اصلی آن است. بر اساس قانون کار و در همین ماده ۴۱ گفته شده که افزایش مزد نباید کمتر از تورم باشد و باید آنقدر باشد که جدا از شدت کار، بتواند از پس هزینه‌های خانواده بر آید. در این مدت که قانون کار تصویب شده (از سال ۶۹) به بند دوم آن که یکسره بی‌توجهی شد و از همان سال اول تعیین مزد نادیده گرفته شد و در بند اول آن هم هرگاه دوست داشتند مزد را کمتر از تورم بالا بردند. 

حقوق-کارگران-۱

با توجه به تغییر دولت چه چشم‌اندازی برای جلسات مزدی امسال متصور هستید؟ 

من فکر می‌کنم اتفاق تازه‌ای رخ دهد چرا که همچنان مسئولان کشور از بیان حقیقت ابا دارند. کماکان در کشور ما معیار وملاک شعارهای بی‌مبنا است و نه واقعیات و نیازهای موجود. به طور مثال بنگرید که از کاهش تورم سخن می‌گویند ولی نماینده کارفرمایی دائم چون سنوات پیش مدعی شده که کارفرمایان بسیار زیر فشارند و توان افزایش مزد را ندارند. در واقع آن قدر این سناریوها تکراری و نخ نماست و هیچ چیز تازه‌ای در آن مشاهده نمی‌شود. 

این مدت پژوهشهای مختلفی از جمله از سوی اتاق بازرگانی، وزارت کار یا مرکز پژوهشهای مجلس در حوزه کار صورت گرفته است. اینها کافی نیستند؟ 

مساله این است که این طرح‌ها سفارشی هستند چون بودجه آن‌ها را سرمایه‌داران می‌پردازند. اتاق بازرگانی هم که به طور مشخص حامی سرمایه داران و کارفرمایان است و همین موجب شده تقریبا همه پژوهشهای صورت گرفته در راستای توجیه وضع موجود باشند تا یافتن راهکاری برای خروج از این بن بست. 

شما چه انتظاری از شورای عالی کار داشتید؟ 

انتظار داشتم جلسات آن شروع می‌شد. حتی تیم کارگری شورای عالی کار هم باید در رفتارش تجدید نظر کند. یکی از اعضای آن همین اخیرا گفته که باید مزد ۵۰ درصد افزایش یابد. سالهایی که ما می‌گفتیم مزد را ۱۰۰ درصد افزایش دهید به این وضعیت رسیدیم امسال که همان آغاز از ۵۰ درصد حرف می‌زنند، امیدوارم کار بدتر نشود. 

من از شورای عالی کار انتظار داشتم که سبد معیشت را تا حالا تصویب کرده بود و اینکه وزیر کار و معاون روابط کار آن وارد سامان دادن به اشتباهات مرگبار و ضد کارگری تیم پیشین وزارت کار می‌شدند. یعنی مساله من الان عدد و رقم افزایش مزد نیست بلکه بازگرداندن ماده ۴۱ قانون کار برای تصمیم‌گیری‌های مزدی است. 

با این وصف چشم‌انداز را روشن نمی‌بینید؟ 

خوش بینی نیاز به زمینه واقعی دارد وگرنه می‌تواند به معنای خوش خیالی باشد. متاسفانه حقایق تلخی را می‌بینیم از جمله اینکه آقای پزشکیان و تیمش از مردم مطالبه رفع ناترازی را دارند و گاه چنان نشان می‌دهند که انگار مردم چون مصرف گرا هستند کشور دچار کاستی شده است. طوری حرف می‌زنند انگار مردم ایران که ۳۰ درصدشان زیر خط فقر قرار دارند مصرف گرا هستند و حتی از مردم عربستان سعودی و امارات هم پرمصرف ترند. 

ما دسترسی به آمارهای رسمی نداریم ولی می‌دانیم که مردم ما مصرف زده نیستند بلکه مردمی قانع داریم که با وجود این همه مشکل قناعت کردند و سعی می‌کنند با مشکلات کنار بیایند. من مصرف کننده داخلی در حالی که باید از تکنولوژی عقب مانده استفاده کنم، هر روز با ترس گرانی مواجه شوم و نهایتا در مقابل مشکلات روز افزون مقصر جلوه داده می‌شوم. این روند معکوس نمایی واقعیات است و همانی است که در سوالات پیشین هم گفتم یعنی شعار از واقعیت پیشی گرفته است. 

این مهم را بگذارید کنار جهش‌های مداوم ارزی که از ابتدای پاییز بر کشور حاکم شده و به نظر می‌رسد نه رییس کل بانک مرکزی و نه وزیر اقتصاد جز حرفهای بی‌اساس زدن راه حلی برای آن ندارند. در واقع مسئولانی داریم که از نرخ ارز تا ناترازی انرژی را به گردن دیگران می‌اندازند حال آنکه سمبل ناکارآمدی خودشان هستند و باعث همه مشکلات موجود هم آن‌ها هستند. 

شما در زمینه سهم مزد در قیمت تمام شده کالا و خدمات در سال‌های گذشته مطالعاتی داشتید. هم اکنون برآوردی از این سهم دارید؟ 

واقعیت این است که ۱۱.۵ تا ۱۲ درصد از قیمت تمام شده کالاها و خدمات را مزد تشکیل می‌دهد. به زبان ساده‌تر می‌توان گفت اگر مزد ۱۰۰ درصد افزایش یابد، ۱۱.۵ تا ۱۲ درصد بر هزینه تمام شده کالاها و خدمات به طور میانگین اضافه می‌شود. 

حقوق-کارگران

در سطح جهانی این نرخ چگونه است؟ 

در کشورهای صنعتی توسعه یافته تا ۸۰ درصد از هزینه را مزد تشکیل می‌دهد. به همین دلیل در کشورهای پیشرفته ما با مارپیچ مزد- تورم ممکن است مواجه شویم ولی در کشور ما حرف زدن از این مارپیچ یکسره اشتباه است. 

برآوردی از اینکه هزینه معیشتی یا آنطور که مصطلح است، حداقل سبد معیشتی خانوار، چقدر است، دارید؟ 

سبد معیشتی یا حداقل هزینه خانوار تا شهریور ماه که من حساب کردم در کلانشهرها برای خانوار ۳۲ میلیون تومان و برای شهرهای کوچک ۲۸ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بوده است.


منبع:

خبر آنلاین



کدخبر:
۳۴۴۷۵۲


امیر خیرخواهان

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
لینک کوتاه : https://eghtesadafarin.com/?p=509957

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

مجموع دیدگاهها : 0
📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
  • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصاد آفرین منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.