اتفاقی که تا مدتی پیش و مطابق پیشبینیها شاهد آن نیز بودیم. اما این روند، چند هفتهایست که متوقف شده و اکنون بسیاری نگران ریزش قیمت ارز دیجیتال به خصوص قیمت بیت کوین و متعاقبا قیمت آلت کوینها هستند.
روند قیمت بیت کوین از ابتدای ۲۰۲۴
قیمت بیت کوین (BTC) و نوسانات آن یکی از مهمترین عوامل تعیینکننده در کل روند این بازار و روند قیمت هزاران دارایی دیگر است. رکورد این رمزارز تا پیش از سال ۲۰۲۴، به سال ۲۰۲۱ با عدد ۶۹ هزار دلار بازمیگشت. با شروع این سال، در ابتدا شاهد تصویب حضور صندوقهای قابل معامله در بورس بیت کوین در آمریکا و سپس رویداد هاوینگ بودیم. اتفاقاتی که ضمن تاثیرات مثبت کوتاهمدت و عبور بیت کوین از رکورد قبلی خود، سبب رشد آن طی ماههای بعدی شدند.
اما با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه نوامبر، رشد واقعی قیمت بیت کوین شروع شد. متعاقبا بازار آلت کوینها نیز جان دوبارهای گرفت. با روی کار آمدن دونالد ترامپ که پیش از آن وعدههای متعددی در خصوص حمایت از بازار رمزارز داده بود، BTC نیز به رشد خود ادامه داد. پس از ثبت رکوردهای پیاپی، قیمت بیت کوین در تاریخ ۱۷ دسامبر ۲۰۲۴ (۲۷ آذر ۱۴۰۳)، به تازهترین سقف تاریخی خود یعنی ۱۰۸,۲۷۸ دلار رسید.
افت قیمت بیت کوین در روزهای پایانی ۲۰۲۴
اما در روزهای پایانی سال ۲۰۲۴ شاهد افت قیمت بیت کوین و بازگشت آن به زیر ۱۰۰ هزار دلار و نوسان نسبتا خنثی آن هستیم. این روند از روز ۲۷ آذر شروع شد و طی سه روز، قیمت ارز دیجیتال اول دنیا را به زیر ۹۳ هزار دلار کشاند.
در بازار ارز دیجیتال، بازارهای خنثی یا Range که در آن قیمت ارز دیجیتال در یک منطقه برای مدتی نوسان میکند، بسیاری حیاتی بوده و مانند یک تیغ دولبه عمل میکنند. پس از این دورهها، احتمال شروع روندهای صعودی و نزولی وجود دارد. آمار زیر نشاندهنده بازار نزولی بازه یکهفتهای بین ۲۹ آذر تا ۶ دی ۱۴۰۳ هستند:
- بیت کوین: کاهش ۶ درصدی
- اتریوم: افت بیش از ۸ درصدی
- ریپل: افت تقریبا ۸ درصدی
- سولانا: افت تقریبا ۱۰ درصدی
- دوج کوین: افت تقریبا ۱۲ درصدی
- کاردانو: افت بیش از ۱۰ درصدی
بهویژه وضعیت قیمت اتریوم، نشاندهنده وضعیت کلی آلت کوینهاست. در همین مدت، توکنهایی مانند اپتوس، اوندو، فانتوم و برخی میم کوینها بدتر از این هم بوده است. همچنین شاخص قدرت نسبی (RSI) بیت کوین عدد بسیار پایین ۴۲ را نشان میدهد که حاکی از برتری نسبی فروشندگان بر خریداران است. این عدد برای اتریوم و سولانا نیز تقریبا همین مقدار است.
دلایل افت قیمت ارز بیت کوین
اما درک دلایل افت قیمت ارز دیجیتال خواه بیت کوین یا یک میم کوین تازه و ناشناس، میتواند به پیشبینی بهتر روند آینده آن کمک کند. در ادامه مهمترین دلایل افت بازار کریپتو در روزهای گذشته را بررسی میکنیم.
برداشت سود از سوی سرمایه گذاران بزرگ
سرمایهگذاران بزرگ بهخصوص صندوقهای ETF بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال، مدتها بود که منتظر عبور قیمت بیت کوین از ۱۰۰ هزار دلار بودند. دادههای آنچین متعدد نشان میدهند که آنها پس از ثبت رکوردهای جدید در حال برداشت سودهای خود هستند. این واقعیت در مورد استخراجکنندگان نیز صدق میکند. همچنین هولدرهای بلندمدت که احتمالا با قیمتهای پایینتری بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال را خریداری کردهاند، در حال فروش هستند. هزینه این سود را هولدرهای تازهتر پرداخت میکنند.
گزارشهای اقتصادی در آمریکا
پیروزی دونالد ترامپ در آمریکا، انتظارات زیادی در مورد فضای مثبت اقتصادی-سیاسی این کشور برای کریپتوکارنسی ایجاد کرده بود. اما در روزهای گذشته فدرال رزرو، گزارشهایی ارائه کرد که در آنها این نهاد از انتظار خود برای افزایش تورم در سال ۲۰۲۵ صحبت کرده بود. رشد تورم در آمریکا بر قیمت بیت کوین و دیگر توکنها تاثیر منفی دارد.
اخبار مربوط به شرکت سرمایهگذاری مایکرواستراتژی
در روزهای گذشته، گزارشهایی مبنی بر عدم خرید بیت کوینهای جدید از سوی شرکت مایکرواستراتژی منتشر شد. این شرکت بزرگترین هولدر BTC است و خریدهای آن بر قیمت بیت کوین، تاثیر قابل توجهی دارد. گفته میشود که مایکرواستراتژی به دلایل قانونی در ماه ژانویه ۲۰۲۵ بیت کوین جدید نمیخرد.
خطر انتظارات کاذب بازار
بهویژه با انتخاب شدن دولت ترامپ، انتظارات فعالان بازار ارز دیجیتال به شکل فزایندهای از رویکرد مثبت او در مورد این بازار بالا رفته است. اما میزان تحقق وعدهها و انتظارات بازار پس از شروع به کار دولت او مشخص میشود. به اعتقاد برخی کارشناسان مانند آرتور هیز، مدیر صرافی ارز دیجیتال بیتمکس، موانع قانونی پیش روی این وعدهها بیشتر از آن چیزی است که عموم مردم تصور میکنند.
ریزش ناگهانی قیمت ارزهای دیجیتال چقدر جدی است؟
بیشتر پیشبینیهای انجام شده در مورد روند قیمت ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۵، مثبت است. بسیاری از کارشناسان، قیمت ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار دلار را برای بیت کوین در این سال در نظر گرفتهاند. از طرف دیگر، پس از تثبیت سلطه بیت کوین در طول دورههای صعودی، معمولا شاهد گردش بازار به سمت آلت کوینها و اصطلاحا شروع آلت سیزن هستیم. این روند کلی البته با دورههای اصلاح بازار همراه است؛ دورههای کوتاهتری که در آن سرمایهگذاران حرفهایتر، سود خود را برداشت کرده و با کاهش قیمت ارز دیجیتال مورد نظر خود، آن را در سطوح پایینتر دوباره خریداری میکنند.
در حال حاضر، شاخص ترس و طمع کل بازار ارز دیجیتال که انگیزه بازار برای خرید را نشان میدهد، به عدد ۵۱ رسیده است؛ عددی که بهطورکلی منطقهای بیطرف تلقی میشود (نه ترس و نه طمع). اما مسلما بولران فعلی کریپتو در سال ۲۰۲۵ در یک نقطه به پایان میرسد. پس از آن، قطعا شاهد ریزش بازار هستیم که در مورد آلت کوینها میتواند سریعتر باشد. شناسایی درست این نقطه پایانی برای هر سرمایهگذار و تریدر این بازار ضروری است. پیشنهاد میکنیم که مقاله “پشت پرده نوسانات قیمت ارز دیجیتال” نیز مطالعه کنید.
سلام، ممنون از مطلب مفیدتون. من یه سوال داشتم. به نظر شما مهمترین دلیلی که باعث ریزش ناگهانی قیمت ارزهای دیجیتال میشه چیه؟
سلام، خواهش میکنم. عوامل مختلفی میتونن باعث ریزش ناگهانی قیمت ارزهای دیجیتال بشن، اما به نظر من یکی از مهمترین دلایل، ترس و وحشت در بین سرمایهگذاران هست. وقتی که قیمت یه ارز دیجیتال به طور ناگهانی کاهش پیدا میکنه، خیلی از سرمایهگذاران، به خصوص کسایی که تجربه زیادی در این بازار ندارن، دچار ترس و وحشت میشن و شروع به فروش داراییهای خودشون میکنن. این موضوع میتونه باعث افزایش بیشتر فشار فروش و در نتیجه ریزش بیشتر قیمت بشه.