زیرا هم در برابر زنگ زدن و هم در برابر خوردگی از مقاومت بالایی برخوردار است. این نوع ورق با روش های مختلفی ساخته میشود و شیوه تولید آن بر کیفیت و کاربردش هم تاثیر میگذارد. بنابراین هنگام خرید ورق های گالوانیزه، این اهمیت دارد که بدانید ورق با چه روشی تولید شده است.
ورق گالوانیزه چیست؟
پلیت گالوانیزه در واقع همان ورق فولادی تولید شده در فرایند نورد گرم است که یک لایه فلز Zn بر سطح آن اعمال میشود. با وجود مقاومت و استحکام بالای شیت های فولادی، احتمال زنگ زدن و خوردگی شان در صورت ارتباط با رطوبت یا محیط های خورنده وجود دارد. به همین خاطر، از یک لایه فلز روی بر سطح آنها استفاده میشود تا ورق در برابر این خطرات محافظت گردد. همچنین پلیتهای تولید شده در فرایند نورد گرم معمولا شکل ظاهری مناسبی ندارند. تبدیل آن ها به ورق گالوانیزه در بهبود شکل ظاهری آن ها تاثیر قابل توجهی دارد.
روش تولید ورق های گالوانیزه به چه صورت است؟
برای ساخت این ورق ها روش های گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرد. کیفیت و قیمت نهایی شیت های تولیدی با استفاده از هر روش تا حدودی با هم تفاوت دارد. با این حال، اکثر پلیت های گالوانیزه ساخته شده با شیوه های مختلف تا زمانی که پوشش روی کاملا از بین نرفته باشد، مقاومت خود را در برابر رطوبت و خوردگی حفظ میکنند. مهمترین روشهای تولید صفحات گالوانیزه در ادامه شرح داده شده است.
۱. روش غوطه وری گرم
رایج ترین شیوهای که برای تولید ورق های گالوانیزه مورد استفاده قرار میگیرد، همین روش غوطهوری یا گالوانیزه سازی گرم است. در این شیوه، پلیتهای فولادی در حوض هایی که از روی مذاب قرار داده میشوند تا تمام سطح شان به خوبی با روی داغ پوشش داده شود. البته این فرایند خود دارای مراحل مختلفی است که اجرای صحیح هر مرحله در کیفیت نهایی ورق تاثیر دارد. مراحل اصلی تولید ورق گالوانیزه در روش غوطه وری گرم، عبارتند از:
- در اولین گام، شیت های فولادی به خوبی شستشو میشوند تا در صورتی که آلودگی بر سطح آن ها وجود دارد، برطرف گردد. در این مرحله بسته به میزان آلودگی ورق ممکن است از چندین روش مختلف استفاده شود. معمولا سندبلاست و ساییدن اولین روش هایی هستند که برای چربی زدایی شیت های فولادی مورد استفاده قرار میگیرند. در صورت نیاز، امکان شستشوی ورق با اسید هم وجود دارد تا چربی های باقی مانده به صورت کامل برطرف شوند.
- پس از این که شستشو به پایان رسید، ورق ها وارد فرایند آنیل میشوند. این مرحله در فرایند ساخت ورق گالوانیزه به دو منظور انجام میگیرد. اول این که ورق با ورود به کوره های آنیل، به صورت تدریجی گرم شده و دمای آن افزایش مییابد؛ در نتیجه برای ورود به حوض های روی مذاب آماده میشود. از طرف دیگر، اگر اکسیدی از مراحل شستشوی اولیه بر سطح ورق باقی مانده باشد، در این قسمت از بین خواهد رفت.
- در مرحله بعد، پلیت های فولادی تمیز شده در حمامی از روی مذاب قرار میگیرند. این مرحله مهمترین بخش تولید ورق گالوانیزه بوده و پوششی از فلز روی بر سطح شیت های تولیدی قرار میگیرد. ضخامت روی در این روش خیلی قابل تنظیم نیست و این کار حدودی با دستگاه جت هوا انجام میشود. میزان ضخامت روی هر دو طرف ورق در روش غوطه وری گرم به یک اندازه خواهد بود.
- در نهایت هم نوبت به خنک کاری میرسد. شیت های گالوانیزه ابتدا تحت دمش هوا قرار میگیرند تا دمایشان مقداری کاهش یابد. در ادامه، وارد تانک های آب خواهند شد تا خنک سازی به صورت کامل انجام گیرد. البته در انتها باز از دمش هوا استفاده شده و سطح ورق را با یک لایه کروماته پوشش میدهند تا از شوره زدن آن جلوگیری شود.
۲. روش الکتروگالوانیزاسیون
در این روش، برای تولید ورق های گالوانیزه از محلول الکترولیت استفاده میشود. به این صورت که از یک فلز به عنوان آند و از فلز دیگر به عنوان کاتد استاده میشود. فلز آند معمولا تمایل بیشتری به واکنش داشته و به همین دلیل در هنگام ارتباط با عوامل خورنده، سریع تر دچار خوردگی شده و از کاتد محافظت میکند. با توجه به این فلز روی نسبت به بسیاری از فلزات تمایل بیشتری به آند شدن دارد، در فرایند گالوانیزاسیون از آن به عنوان آند و از فولاد به عنوان کاتد استفاده میشود.
به این ترتیب، روکشی از فلز Zn بر سطح شیت های فولادی قرار گرفته و آن را در برابر خوردگی و زنگ زدگی ایمن میکند. ضخامت فلز Zn ورق گالوانیزه در این فرایند به صورت دقیق قابل اندازهگیری و کنترل است. همچنین استفاده از پالاینده های دانهای در این روش میتواند موجب افزایش کیفیت پوشش روی بر سطح پلیت های گالوانیزه گردد. ذکر این نکته هم الزامی است که پوشش Zn موجود بر سطح شیتهای گالوانیزه در این روش نسبت به روش غوطهوری نازکتر بوده و به همین خاطر، مقاومت کمتری در برابر خوردگی و رطوبت دارد.
استعلام قیمت ورق گالوانیزه و خرید
به منظور اطلاع از قیمت ورق گالوانیزه به صورت تلفنی و یا آنلاین (بازدید لیست قیمت بهترین کارخانه ها) به وبسایت آنلاین سازه مراجعه نمایید و یا با شمارۀ ۹۰۰۰۰۰۱۱ تماس بگیرید.
ممنون از مقاله مفیدتون بسیار آموزنده بود