خبر " راز مقاومت «استنلِس استیل»؛ در برابر زنگ زدگی " | اقتصاد آفرین

خبر " راز مقاومت «استنلِس استیل»؛ در برابر زنگ زدگی " | اقتصاد آفرین
  • امروز : پنج شنبه - 12 مهر - 1403
اخبار اقتصادی امروز : 29

سرخط اخبار اقتصادی

زمان اصلاح قانون تسهیل برای جذب وکیل فرا رسیده است متهمان پرونده مشروبات الکلی تقلبی بازداشت شدند توضیح سازمان هواپیمایی کشوری درباره نحوه استرداد بلیت پروازهای لغو شده ارزان ترین قیمت طلا در کدام کشور است؟ توصیه مهم به خریداران طلا | خرید پلکانی داشته باشید! ریسک بزرگ در انتظار بورس! | دولت دست به کار شود این عینک خطرناک است خبرگزاری فرانسه هک شد نام مدیر تحقیقات و نوآوری شرکت توسعه آهن و فولاد گل‌گهر در فهرست دانشمندان برتر جهان زمستان سرد و نگرانی تولیدکنندگان؛ آیا تأمین گاز به بحران تبدیل می‌شود؟ ارزش صادرات زنجیره آهن و فولاد ۱۳ درصد افت کرد اطلاعیه سنجش در خصوص اصلاحیه آزمون متقاضیان اخذ پروانه وکالت دادستانی تهران علیه عبدالرضا داوری اعلام جرم کرد رعد و برق و وزش باد شدید در نوار شمالی کشور پروازهای فرودگاه‌های کشور به حالت عادی برگشت ابطال قرارداد ۷۵ میلیون یورو تسهیلات شرکت فولاد زاگرس مهران از سوی سازمان بازرسی ویروس ماربورگ خاطرات تلخ کرونا را زنده می کند؟ | سازمان جهانی بهداشت هشدار فوری صادر کرد حساب عده‌ای از بازنشستگان شارژ شد | جاماندگان عجله کنند آیتم جدید به حقوق بازنشستگان اضافه می شود | واریزی جدید در راه است بیمه تکمیلی فرهنگیان ۱۴۰۳ + جدول تعهدات پیش بینی بورس شنبه | محدودیت دامنه نوسان تهدید است؟ احتمال افزایش قیمت نفت در صورت تداوم تنش‌ها / حمله اسرائیل عواقب وحشتناکی برایش خواهد داشت پناهگاه سرمایه‌گذران در زمان تنش کدام بازار است؟ روایت تکان‌دهنده‌ از یک کافه در تهران حسابی پرسروصدا شد


1
راز مقاومت «استنلِس استیل»؛ در برابر زنگ زدگی
  • کد خبر : 484081
  • 19 شهریور 1403
راز مقاومت «استنلِس استیل»؛ در برابر زنگ زدگی

استنلس استیل یا فولاد ضد زنگ همان آلیاژ آشنایی است که خیلی از ما در آشپزخانه‌هایمان از آن استفاده می‌کنیم؛ اما راز مقاومت این فلز در برابر زنگ‌زدگی چیست؟

به گزارش آهن نیوز؛ یک زنگ خطر دائمی برای «آهن» این است که به راحتی در هوا و آب اکسید می‌شود. حتی فولاد (آلیاژ سخت آهن با آثار کربن) به راحتی زنگ می‌زند، به این معنا که اکسیداسیون به فولاد در ساختمان‌ها، اتومبیل‌ها و لوازم خانگی آسیب می‌رساند. اما همانطور که از نام «فولاد ضدزنگ» یا همان «استنلس استیل» پیداست، به نظر نمی‌رسد زنگ بزند. اما راز این زنگ نزدن چیست؟ 

به زبان ساده، شیمی فولاد ضد زنگ، اکسیژن موجود در هوا و محیط را از رسیدن به آهن فولاد باز می‌دارد و از واکنش اکسیداسیون مضر جلوگیری می‌کند. 

وقتی آهن با اکسیژن واکنش شیمیایی نشان می‌دهد تا اکسید آهن را شکل دهد، فولاد معمولی زنگ می‌زند. اگرچه زنگ‌زدگی در کل برای انسان ضرری ندارد، اما می‌تواند آهن را به شدت خورده و آن را ناایمن و زشت کند. 

فولاد معمولی آلیاژی از ۹۹٪ آهن و بین ۰.۲٪ تا ۱٪ کربن است، در حالی که فولاد ضدزنگ معمولاً بین ۶۲٪ تا ۷۵٪ آهن، تا ۱٪ کربن و بیش از ۱۰.۵٪ کروم دارد. فولاد ضدزنگ همچنین معمولاً دارای چند درصد نیکل است که می‌تواند کار با آن را هم سخت‌تر و هم آسان‌تر کند. 

کروم کلید مقاومت در برابر زنگ‌زدگی فولاد ضدزنگ است. کروم با اکسیژن موجود در محیط (معمولاً در هوا و همچنین زیر آب) واکنش می‌دهد تا یک «لایه غیرفعال» از اکسید کروم (Cr۲O۳) روی سطح فلز ایجاد کند. این لایه از رسیدن اکسیژن به آهن در فولاد برای ایجاد زنگ جلوگیری می‌کند.

7

لایه‌ی غیرفعال روی فولاد ضدزنگ تنها چند نانومتر ضخامت دارد، پس «نامرئی» است. لایه‌ی اکسید کروم همچنین می‌تواند در صورت آسیب خودش را ترمیم کند. لایه‌ی اکسید کروم خنثی یا بی‌اثر است، به این معنا که از نظر شیمیایی با مواد دیگر واکنش نشان نمی‌دهد و از سطح فلز خارج نمی‌شود و همین امر سبب می‌شود فولاد ضد زنگ برای تولید مواد غذایی، جراحی و سایر کاربردها مناسب باشد. 

کشف تصادفی

فولاد ضد زنگ مدرن سال ۱۹۱۲ توسط متخصص ذوب فلزات انگلیسی، هَری برِرلی که در حال مطالعه آلیاژهای فولادی برای جلوگیری از خوردگی در لوله‌های تفنگ بود، ساخته شد. 

بررلی آلیاژی از آهن، کربن، کروم و نیکل ایجاد کرد، اما این آلیاژ برای لوله تفنگ مناسب نبود، بنابراین آن را در حیاط خلوت خود انداخت. چند هفته بعد، برلی متوجه شد آلیاژ براق حیاط خانه‌اش زنگ نزده، بنابراین روی این ماده کار کرد و سال ۱۹۱۵ آن را به دنیا معرفی کرد. 

فولاد ضدزنگ در حال حاضر سالانه حدود ۴ درصد از فولاد مصرفی سراسر جهان را تشکیل می‌دهد: تقریباً ۲ میلیارد تن. 

اما ساخت فولاد ضدزنگ پیچیده و پرهزینه است (معمولاً بین سه تا پنج برابر هزینه تولید فولاد معمولی) و گنجاندن عناصر فلزی خاص در آلیاژها (مانند مولیبدنوم برای کاربردهای زیر آبی) می‌تواند آن را همچنان گران‌تر کند. 

در نتیجه، بیشتر کاربردهایی که به فولاد نیاز دارند، از فولاد معمولی یا کربنی استفاده می‌کنند، چه در شرایطی که زنگ نمی‌زند یا جایی که با یک لایه بیرونی رنگ یا پوشش دیگر محافظت می‌شود. 

با این حال فولاد ضدزنگ امروزه بیش از همیشه کاربرد دارد، از جمله در تولید مواد غذایی و ایمنی مواد غذایی. 

فولاد ضدزنگ مزایای زیادی نسبت به جایگزین‌ها دارد: در برابر خوردگی ناشی از اسیدهای غذا و مواد شیمیایی پاک‌کننده (بر خلاف آلومینیوم و مس) مقاوم است و غذایی را که با آن تماس داشته باشد، آلوده نمی‌کند. 

فولاد ضدزنگ بادوام، قوی‌تر از آلومینیوم و بهداشتی است و سطحی غیر متخلخل دارد که می‌توان آن را به راحتی تمیز و ضدعفونی کرد.

مترجم: زهرا ذوالقدر

منبع: فرادید

انتهای پیام/z

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
لینک کوتاه : https://eghtesadafarin.com/?p=484081

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

مجموع دیدگاهها : 0
📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
  • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصاد آفرین منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.