انتقال یک دیتا از یک دستگاه یه یک سیستم دیگر حتی اگر در فاصله فیزیکی کمی هم باشند، اگر بخواهد به صورت دستی انجام شود ممکن است اتفاقات زیادی در این بین برای آن بیوفتد و همچنین سرعت انتقال این اطلاعات بسیار پایین است. فرض کنید اگر شبکه ای وجود نداشت دیگر شبکه های اجتماعی همانند اینستاگرام و یا فیس بوکی هم در اختیار ما قرار نمیگرفت تا خاطرات روزانه خود را با دیگران به اشتراک بگذاریم.
اما در این مطلب با هم ببینیم که این شبکه ها چیستند و چگونه بوجود آمدند؟ و چه خدماتی را ارائه میدهند.
نگاهی به تاریخچه شبکه های کامپیوتری
به ارتباط و انتقال اطلاعات و داده ها بین دو یا چند سیستم کامپیوتری شبکه میگویند. این انتقال اطلاعات میتواند با روش های مختلفی انجام شود، از طریق سیم و بدون سیم.
به راحتی می توان گفت که رقابت بین دو کشور بین جماهیر شوروی و آمریکا باعث بوجود آمدن سازمان هایی شد که در بوجود امدن شبکه نقش مهمی داشتن. اواخر سال میلادی ۱۹۶۰ که اولین ارتباط بین ۴ کامپیوتر که دو عدد از آنها در MIT و یک عدد ار آنها در دانشگاه کالیفرنیا و یک عدد دیگر در مرکز تحقیقاتی استنفورد بود بر قرار شد و این شبکه ARPANET نامگذاری شد.
در سال میلادی ۱۹۲۷ اولین نامه الکترونیکی یا همان ایمیل از طریق این شبکه ارسال شد. بعد از آن کم کم با پیشرفت هایی که به دست آمد این شبکه و ارسال اطلاعات با امکانات بیشتری روبرو شد.
هدف از ایجاد شبکه کامپیتوری چه بوده؟
چند نکته مهم در ایجاد این شبکه جهانی وجود دارد:
- مهمترین نکته که دنیا را تکان داده ار بین بردن فاصله هاست: بدون آنکه فاصله ای را حس کنید پیامتان را در ثانیه ای می توانید با ضعیف ترین سرعت اینترنت به آن سوی دنیا ارسال کنید.
- سادگی: دومین ویژگی این قابلیت بزرگ است. با چند کلیک ساده می توانید هزاران دیتا را ارسال کنید.
- اشراتک منابع: اشتراک گذاری منابع سخت افزاری و نرم افزاری از دیگر امکانات شبکه است. در این مورد می توان به مجازی سازی سرور یا دسکتاپ اشاره کرد.
- کاهش هزنیه ها: کوچکترین کمک آن در بخش هزینه ها کم کردن هزینه رفت و آمد است.
- بروز بودن اطلاعات: با اتصال آنی به سیستم های تولید اطلاعات میتوان همیشه اطلاعات بروزی در دسترس داشت.
- افزایش قابلیت اطمینان : استفاده از چندین نسخه همسان از یک نرم افزار بر روی چندین سیستم کامپیوتری مختلف با استفاده از شبکه باعث افزایش اطمینان هر نرم افزاری میشود.
خدماتی که در دسته شبکه های کامپیوتری قرار می گیرد:
در مبحث شبکه به خدمات زیادی میتوان اشاره کرد. در واقع به هر خدمتی که باعث راه اندازی بخش کوچکی از شبکه شود خدمات شبکه میگویند.
خدمات پسیو شبکه چیست؟
در این مطلب سعی شده که به ترتیب راه اندازی و از کابل کشی که ساده ترین بخش یک شبکه است خدمات را توضیح دهیم. زیر ساخت و اولین بخش هر شبکه ای بخش پسیو یا غیر فعال آن است. پسیو Passive به معنی غیر فعال است، در شبکه به دستگاه هایی که جریان برقی ندارند و در انتقال اطلاعات در شبکه هیچگونه فعالیت تاثیر گذاری انجام نمیدهند قطعات پسیو میگوییم و به همین ترتیب به نصب این دستگاه ها نیز خدمات پسیو گفته میشود.
خدمات اکتیو شبکه چیست؟
مشخصا با خدمات راه اندازی شبکه و کابل کشی نمی توان از خدمات شبکه های کامپیوتری استفاده کرد و آن را راه اندازی کرد. باید مراحل زیر را طی کرد.
به مجموعه خدماتی که باید روی تمام دستگاه های سخت افزاری که در قسمت پسیو راه اندازی شد پیاده سازی شود، خدمات اکتیو شبکه میگوییم.
اکتیو Active در لغت به معنای فعال است، و به معنای فعال بودن جریان برق در قطعه مورد نظر است، لذا به خدماتی که روی این قطعات فعال، انجام میشوند، خدمات اکتیو میگوییم.
خدماتی شامل نصب سیستم عامل و یا کلنفیگ یک روتر و یا مودم ADSL را میگویند.
در خدمات اکتیو موارد زیادی را می توان اشاره کرد. برای مثال راه اندازی خدمات voip یکی از این موارد است.
اگر نیازمند خدمات پشتیبانی Voip هستید میتوانید از تیم باتجربه آوش نت کمک بگیرید. همچنین تمامی موارد نصب اکتیو دایرکتوری و راه اندازی دامین و… را میتوان در دسته اکتیو شبکه قرار داد.
بعد از راه اندازی شبکه نیاز به پشتیبانی هست؟
پشتیبانی شبکه به هر خدماتی که درجهت تکمیل و یا بازسازی اکتیو و پسیو شبکه انجام میگیرد تا سرویس هایی که ما از شبکه دریافت میکنیم همیشه در دسترس قرار بگیرند و نهایت کارایی و بازدهی را داشته باشند میگویند.
پس ما برای بروز نگه داشتن و استفاده از شبکه نیاز است که همیشه در حال چک کردن شبکه باشیم تا بدون مشکل به فعالیت خود ادامه دهند.
شرکت آوش نت ارائه دهنده مشاوره و خدمات این زمینه و ارائه راهکارهای تخصصی در این زمینه است:
- رفع ایرادات شبکه
- نصب و پیکربندی تجهیزات شبکه
- اعزام کارشناس حضوری
- راهاندازی سیستم ذخیره سازی
- نصب دوربین مدار بسته
- فروش تجهیزات دست دوم
انواع شبکه های کامپیوتری از لحاظ وسعت
انواع شبکه از لحاظ وسعت و بزرگی به موارد زیر تقسیم بندی میشوند:
- شبکه محلی شخصی
- شبکه های محلی
- شبکه های محلی بیسیم
- شبکه منطقه پردازشی
- شبکه های شهری
- شبکه های گسترده
- شبکه های ذخیره سازی
- شبکه های سیستمی
- شبکه های محلی نوری غیر فعال
- شبکه خصوصی سازمانی
- شبکه های خصوصی مجازی
انواع شبکه های کامپیوتری از لحاظ توپولوژی
همچنین انواع شبکه های کامپیوتری از لحاظ ساختار و توپولوژی به موارد زیر تقسیم میشوند:
- توپولوژی خطی
- توپولوژی ستاره ای
- توپولوژی بی سیم
- توپولوژی مش
- توپولوژی درختی
- توپولوژی حلقوی
- توپولوژی ترکیبی
جمع بندی
در نهایت به زیرساختی که این قابلیت را فراهم کند تا دیتا و اطلاعات بتوانند با سرعت و بدون مشکل و با هزینه کم رد و بدل شوند شبکه های کامپیوتری میگویند. این شبکه ها در ابتدا برای هدف کاهش هزینه های جابجایی و راحتی کار بوجود آمده اند، اما در حال حاضر مزایای زیادی دارند که شرکتها و حتی افراد عادی هم از آن استفاده میکنند.
ممنونم از شما
البته به نظر من اهداف شبکه خیلی وسیعتر از اینا باشه
سلام رضا جان
طبیعتا شبکه خیلی وسیع تر و گسترده تر از تئوری های ماست ولی خب این مقاله توضیحی نسبی در این باره است 😘
برای شما آرزوی موفقیت دارم
شبکه انقدر پیچیدس و شاخه های متعددی داره که ادم میمونه توی کدوم یکی از رشته هاش حرفه ای بشه