خبر " چرا فولاد ضدزنگ، زنگ نمی‌زند؟ " | اقتصاد آفرین

خبر " چرا فولاد ضدزنگ، زنگ نمی‌زند؟ " | اقتصاد آفرین
  • امروز : دوشنبه - 23 مهر - 1403
اخبار اقتصادی امروز : 0

سرخط اخبار اقتصادی

مرز تصمیم‌گیری دلار و طلا آخرین وضعیت پرونده حادثه معدن شازند وضعیت پرونده امیرحسین مقصودلو از زبان سخنگوی قوه قضاییه اپل طرفدارانش را غافلگیر می‌کند/ کمتر از یک ماه تا رونمایی از محصولات جدید فوری | دولت پزشکیان سن بازنشستگی را تغییر داد! | بازنشستگان بخوانند بورس در انتظار یک اتفاق مهم | نقدینگی به بازار سرمایه وارد می شود؟ اعلام جزئیات جدید از واریز سه میلیونی برای بازنشستگان و فرهنگیان حال و هوای بازار سرمایه امروز: افزایش مختصر هم‌زمان با کاهش التهاب پیش‌بینی کیتکو از روند طلای جهانی در هفته‌ معاملاتی جدید افزایش امیدها به صعود بیت‌کوین رصد بازار خودروی روز: پژو پارس ۱۵ میلیون تومان ارزان شد + جدول لزوم نصب دوربین در طلافروشی‌ها/ دلار نیمایی به کانال ۴۸ وارد شد ترخیص فرآورده‌های گوشتی از بندر شهید رجایی ۳ برابر شد ۳۷۰ نقطه حادثه‌خیز در جاده‌های کشور رفع شد بازدید رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از خبرگزاری مهر شرایط جرم تلقی شدن توهین چیست؟ توقیف ۳ فروند شناور حامل سوخت قاچاق در خلیج فارس انتشار الکترونیکی آگهی‌های ثبتی موجب کاهش هزینه‌های مردم می‌شود انتقال ۱۸ زندان به خارج از شهر در ۳ سال اخیر مزایده عمومی فروش ۱۴۰ تن ضایعات فلزی از نوع آهن مزایده عمومی فروش هفتاد هزار تُن گندله سنگ آهن شرکت گل گهر سقف برداشت از حساب بانکی افزایش یافت + جزئیات کارگران در سال ۱۴۰۳ چقدر عیدی می گیرند؟ + جدول بالاخره سقف جدید معافیت مالیاتی تصویب شد


1
چرا فولاد ضدزنگ، زنگ نمی‌زند؟
  • کد خبر : 484118
  • 19 شهریور 1403
چرا فولاد ضدزنگ، زنگ نمی‌زند؟

شیمی خاص این آلیاژ آهن براق، لایه‌ای محافظ را روی سطح آن ایجاد می‌کند که مانع از زنگ زدنش می‌شود.

غزال زیاری: زنگ‌زدگی خطری دائمی برای اشیای آهنی اطراف ماست که به‌راحتی در مجاورت هوا و آب اکسید می‌شوند. حتی فولاد (آلیاژ سخت آهن با ترکیبی از کربن) به‌راحتی زنگ می‌زند؛ بدین معنا که اکسیداسیون، به فولاد به‌کاررفته در ساختمان‌ها، اتومبیل‌ها و لوازم‌خانگی آسیب می‌رساند.

اما همان‌طور که از نامش پیداست، فولاد ضدزنگ (Stainless steel) زنگ نمی‌زند؛ اما راز این ماجرا در کجا نهفته است؟

ترکیب جادویی فولاد ضدزنگ

به زبان ساده، شیمی به‌کاررفته در فولاد ضدزنگ، در واقع مانع از رسیدن اکسیژن موجود در هوا و محیط به آهن فولاد شده و از واکنش اکسیداسیون مضر جلوگیری می‌کند. زمانی که آهن با اکسیژن، واکنش شیمیایی می‌دهد و اکسید آهن تشکیل می‌شود، فولاد معمولی دچار زنگ‌زدگی خواهد شد.

اگر چه به‌طورکلی، زنگ‌زدگی برای انسان مضر نیست، اما می‌تواند باعث خوردگی آهن شده و آن را زشت و ناایمن کند.

چرا فولاد ضدزنگ، زنگ نمی‌زند؟

فولاد معمولی، آلیاژی متشکل از ۹۹٪ آهن و بین ۰.۲٪ تا ۱٪ کربن است؛ اما فولاد ضدزنگ معمولاً بین ۶۲٪ تا ۷۵٪ آهن، ۱٪ کربن و بیش از ۱۰.۵٪ کروم دارد. در عین‌حال در فولاد ضدزنگ چند درصد نیکل نیز وجود دارد که همین کار کردن با آن را سخت‌تر و از برخی لحاظ آسان‌تر می‌کند.

تیم کالینز، دانشمند مواد و دبیر کل Worldstainless (سازمان غیرانتفاعی مستقر در بلژیک و متحد با گروه صنعتی انجمن جهانی فولاد) در این‌باره توضیح داد: «کروم، کلید مقاومت فولاد ضدزنگ در برابر زنگ‌زدگی است. کروم با اکسیژن موجود در محیط (هوا و آب) واکنش می‌دهد و یک‌لایه غیرفعال از اکسید کروم (Cr۲O۳) را روی سطح فلز ایجاد می‌کند. این لایه از رسیدن اکسیژن به آهن موجود در فولاد جلوگیری کرده و مانع از زنگ زدن آن می‌شود.»

چرا فولاد ضدزنگ، زنگ نمی‌زند؟

او در ادامه به این نکته اشاره کرد که لایه غیرفعال روی فولاد ضدزنگ، تنها چند نانومتر ضخامت دارد و از همین رو، نامرئی است. حتی درصورتی‌که لایه اکسید کروم آسیب ببیند، می‌تواند به خودی خودترمیم شود؛ یعنی در حالتی بی‌اثر، ازنظر شیمیایی با مواد دیگر واکنش نشان نخواهد داد. کالینز به این نکته اشاره کرد که این از سطح فلز شسته نمی‌شود و از همین رو، فولاد ضدزنگ برای تولید ظروف طبخ غذا، جراحی و سایر کاربردها ایده‌آل است.

کشف تصادفی فولاد ضدزنگ

در سال ۱۹۱۲ بود که هری برلی، متالورژیست انگلیسی به صورتی تصادفی، فولاد ضدزنگ مدرن را کشف کرد. او زمانی که مشغول مطالعه آلیاژهای فولادی برای جلوگیری از خوردگی در لوله‌های تفنگ بود، به فولاد ضدزنگ رسید و آلیاژی از آهن، کربن، کروم و نیکل ایجاد کرد.

کالینز دراین‌باره توضیح داد: «آلیاژی که او تولید کرد، برای لوله تفنگ مناسب نبود. به همین خاطر برلی آن را در حیاط‌خلوت خود انداخت و چند هفته بعد، متوجه شد که این آلیاژ براق، دچار زنگ‌زدگی نشده است؛ از همین رو، این ماده را توسعه داد و در سال ۱۹۱۵ این آلیاژ جذاب را به جهانیان معرفی کرد.»

چرا فولاد ضدزنگ، زنگ نمی‌زند؟

طبق گفته کالینز، در حال حاضر فولاد ضدزنگ، حدود ۴ درصد از فولاد مورد استفاده سالانه در سراسر جهان را تشکیل می‌دهد. (حدود تقریباً ۲ میلیارد تن)

البته باید این را در نظر داشت که پروسه ساخت فولاد ضدزنگ، پروسه پیچیده و پرهزینه‌ای است که هزینه تولید آن معمولاً بین سه تا پنج برابر فولاد معمولی خواهد بود. در عین‌حال، گنجاندن عناصر فلزی خاصی در آلیاژها (مثل مولیبدن برای استفاده در زیرآب) می‌تواند هزینه ساخت آن را همچنان گران‌تر کند.

درنتیجه، در بیشتر مواقعی که به فولاد نیاز است، از فولاد معمولی یا کربنی استفاده می‌شود؛ چه در شرایطی که زنگ نمی‌زند یا درجایی که با یک‌لایه بیرونی رنگ یا پوشش دیگری محافظت می‌شود.

کالینز ادامه داد: «بااین‌وجود، حالا از فولاد ضدزنگ برای کاربردهای بیشتری استفاده می‌شود؛ از تولیدات مواد غذایی گرفته تا ایمنی مواد غذایی.»

چرا فولاد ضدزنگ، زنگ نمی‌زند؟

کانتا شلکه، دانشمند مواد غذایی دانشگاه جان هاپکینز هم دراین‌باره گفت: «فولاد ضدزنگ مزایای زیادی نسبت به جایگزین‌های دیگر دارد؛ به‌عنوان‌مثال، برخلاف آلومینیوم و مس، در برابر خوردگی ناشی از اسیدهای غذا و مواد شیمیایی پاک‌کننده مقاوم است و غذایی که با آن تماس دارد را آلوده نمی‌کند. فولاد ضدزنگ بادوام‌تر و قوی‌تر از آلومینیوم و کاملاً بهداشتی است و سطحی غیر متخلخل دارد که می‌توان آن را به‌راحتی تمیز و ضدعفونی کرد.»

منبع: livescience

۵۸۳۲۱

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
لینک کوتاه : https://eghtesadafarin.com/?p=484118

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

مجموع دیدگاهها : 0
📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
  • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصاد آفرین منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.