هرچند وضعیت بازار در یک ماه اخیر با اصلاح روبرو بوده است اما مروری بر صندوقهای سرمایهگذاری سهامی برتر بازار میتواند به افراد کمک کند تا انتخاب مناسبی داشته باشند. در ادامه به ۱۰ صندوق سهامی برتر بازار اشاره میکنیم.
صندوق سهامی بهتر است یا سهام؟
صندوقهای سهامی جایگزین مناسبی برای خرید مستقیم سهام و حق تقدم سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس هستند. برای سرمایهگذاری مستقیم در سهام، فرد باید دانش اقتصادی و معاملاتی بالایی داشته باشد تا بتواند سهامی که پتانسیل سودآوری دارند را برای سرمایهگذاری انتخاب کند. این کار برای تعداد زیادی از سرمایهگذاران دشوار است. اما صندوق سهامی مدیریت حرفهای دارد که روزانه به بررسی و رصد سهام موجود در بازار میپردازد تا بتواند بهترین سهام را برای سبد دارایی صندوق انتخاب کند.
از سوی دیگر، هر سهمی در بازار ممکن است در صف خرید یا صف فروش قرار بگیرد. اما صندوق سهامی نقدشوندگی مناسبی دارد و عموما در صف خرید یا صف فروش قرار نمیگیرند. یک نکته دیگر که در مورد صندوقهای سهامی وجود دارد کارمزد کم آنها نسبت به خرید مستقیم سهام است. علاوه بر این، صندوقهای سهامی انواع گوناگون و متنوعی دارند که ویژگیهای منحصربفردی دارند. به عنوان مثال، صندوقهای اهرمی در بازار سهام وجود دارند که میتوانند در شرایط صعود بازار سود مضاعفی را عاید سرمایهگذاران کنند و البته در شرایط افت بازار هم زیان بیشتری به سرمایهگذار وارد میکنند. صندوقهای بخشی، صندوقهای شاخصی و صندوقهای کلاسیک سهامی از سایر صندوقهای سرمایهگذاری به شمار میآیند. البته این نکته را هم در کنار مزایای زیاد صندوقهای سهامی نسبت به خرید مستقیم سهام باید به یاد داشت که این صندوقها سود تقسیمی ندارند.
پربازدهترین صندوقهای سهامی کدام هستند؟
صندوقهای سهامی براساس نوع معاملاتی به دو دسته تقسیم بندی میشوند. دسته اول، صندوقهای سهامی قابل معامله در بورس و دسته دوم، صندوقهای سهامی صدور و ابطالی هستند. صندوقهای صدور و ابطالی عمدتا از نوع کلاسیک سهامی هستند هرچند معدودی از آنها از صندوقهای دیگر هم هستند.
۱۰ صندوق سهامی برتر قابل معامله در بورس
در بازه زمانی یک ساله منتهی به ۲۰ اسفند ماه ۱۴۰۳ ده صندوق سهامی قابل معامله در بورس که برترین عملکرد را داشتهاند در تصویر زیر لیست شدهاند. معیار این رتبهبندی، تغییر خالص ارزش دارایی هر واحد و رشد آن است. دادههای زیر از سایت فیپیران گرفته شده است و همان طور که مشخص است، صندوقهای اهرمی و صندوقهای بخشی پتروشیمی جایگاه خوبی در بازه یک ساله به دست آوردهاند.
۱۰ صندوق سهامی برتر صدور و ابطالی
پربازدهترین صندوقهای سهامی صدور و ابطالی در بازه یک ساله منتهی به ۲۰ اسفند ماه ۱۴۰۳ در جدول زیر آورده شده است. در میان ۱۰ صندوق سهامی برتر صدور و ابطالی، صندوق آهنگ سهام کیان که جزو صندوقهای سهامی کیان است، قرار دارد. این صندوق توانسته است در بازه یک ساله ۳۳.۹۵ درصد رشد کند. این در حالی است که شاخص کل بازار سهام در این بازه زمانی یک ساله حدود ۲۶ درصد رشد کرده است.
از جمله سایر صندوقهای سهامی کیان میتوان به صندوق رشدی کیان اشاره کرد که ارزش خالص دارایی هر واحد آن در بازه یک ساله حدود ۲۱.۹۸ درصد رشد داشته است.
نحوه محاسبه سود صندوقهای سهامی
برای محاسبه بازدهی صندوقهای سهامی دو معیار وجود دارد. اولین مورد این است که رشد ارزش خالص دارایی هر واحد صندوق سهامی را بررسی کنیم. در این صورت عملکرد صندوق به دست میآید و در واقع حبابی ندارد. این در حالی است که روش دوم محاسبه بازدهی صندوقها است که بیشتر در مورد صندوقهای قابل معامله در بورس دیده میشود. البته برای صندوقهای قابل معامله در بورس یا همان ETF میتوان از طریق رشد خالص ارزش دارایی هم عمل کرد.
از کجا بازدهی صندوقهای سهامی را ببینیم؟
برای این که بتوان صندوقهای سهامی قابل معامله در بورس را تحلیل کرد سایتهای مختلفی وجود دارند. برای بررسی تکنیکالی بهترین سایت رهآورد است. چون سایت رهآورد شرایطی را فراهم کرده است که سرمایهگذاران بتوانند روند حرکتی سهام و صندوقهای سهامی قابل معامله را در بازههای زمانی مختلف تحلیل کنند. همچنین برای صندوقهای سهامی سایت فیپیران نیز بسیار مناسب است. از دیگر سایتهای معتبر برای بررسی صندوقهای سهامی قابل معامله در بورس می توان به سایت tsetmc اشاره کرد. معتبرترین گزینه برای بررسی و تحلیل صندوقهای سهامی صدور و ابطالی نیز سایت صندوق مورد نظر و سایت فیپیران هستند.
چطور صندوقهای سهامی بخریم؟
نحوه خرید صندوقهای سهامی قابل معامله در بورس و صندوقهای سهامی صدور و ابطالی با یکدیگر متفاوت هستند. برای خرید صندوقهای سهامی قابل معامله در بورس، سرمایهگذاران ابتدا باید در سامانه سجام ثبتنام کنند و مراحل احراز هویت را کامل انجام دهند. سپس سرمایهگذاران باید در یکی از کارگزاریهای کشور ثبتنام کنند تا بتوانند کد بورسی دریافت کنند. بعد از دریافت کد بورسی فرد میتواند از طریق پنل کارگزاری، نماد صندوق مورد نظر را جستجو کند و سرمایهگذاری خود را شروع کند. اما برای خرید صندوق سهامی صدور و ابطالی سرمایهگذار بعد از ثبتنام در سامانه سجام میتواند به دو طریق اقدام کند. راه اول، مراجعه به سایت صندوق است. راه دوم سرمایهگذاری از طریق اپلیکیشن گروه مالی است که صندوق سهامی صدور و ابطالی را تاسیس کرده است.
من تازهکار هستم و میخواهم در صندوقهای سهامی سرمایهگذاری کنم. تفاوت بین صندوقهای صدور و ابطالی و صندوقهای قابل معامله در بورس چیست؟
سلام دوست عزیز، تفاوت اصلی در نحوه خرید و فروش واحدها است. صندوقهای قابل معامله (ETF) مانند سهام در بورس معامله میشوند و قیمت آنها لحظهای تغییر میکند. اما صندوقهای صدور و ابطالی از طریق سایت صندوق یا اپلیکیشن مرتبط قابل خرید و فروش هستند و قیمت آنها بر اساس ارزش خالص داراییها (NAV) محاسبه میشود.